Glas Hrvatske

22:39 / 17.05.2023.

Autor: Glas Hrvatske

"Stećci-svjetska baština UNESCO-a"

Izložba u Zenici

Izložba u Zenici

Foto: HKD Napredak / -

U galeriji “Paulus” Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici u utorak, 16. svibnja otvorena je izložba pod nazivom “Stećci-svjetska baština UNESCO-a”, u organizaciji  HKD Napredak podružnica Zenica i HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.


Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izložba je svoje putovanje započela u Mostaru u proljeće 2021. godine na „Napretkovom tjednu kulture“, nakon čega je bila predstavljena u Fojnicu, Muzeju Žitomislić, Vitezu, Novom Travniku, Širokom Brijegu i Sarajevu.


Nazočnima su se obratili i o izložbi govorili  don Vlatko Rosić, predsjednik HKD Napredak podružnica Zenica i ravnatelj Katoličkog školskog centra,  Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednik HKD Napredak te povjesničar i arheolog Ante Vujnović, ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.Predsjednik zeničke podružnice HKD Napredak, don Vlatko Rosić, pozdravio je sve nazočne i zahvalio im se na dolasku, a posebnu zahvalu na postavljenoj izložbi uputio je Miroslavu Landeki, koji je osmislio i priredio izložbu i  Anti Vujnoviću, članu HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, koji se i kao član Društva i ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kroz predstavljanje ove izložbe aktivno sudjeluje u promociji stećaka.


Na ovoj jedinstvenoj izložbi predstavljene su umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.


– S ovim projektom željeli smo afirmirati internacionalnu i prekograničnu suradnju i kulturnu povezanost te promovirati zajedničku kulturnu baštinu ali isto tako cilj njome osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju, rekao je Landeka i pojasnio da je upravo zbog toga ovaj projekt dobio i potporu Federalnog ministarstva kulture i športa FBiH.


Uz 12 fotografija stećaka predstavljenih na izložbi  nalazi se fotografija stećka, koji je krasio naslovnicu Napretkova lista “Stećak”. A prvi broj pojavio se 1. 1. 1994. godine kao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja. Bio je dobitnik i prestižne međunarodne nagrade ”Pierre-Chevalier”.


– Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku – kazao je predsjednik HKD-a Napredak Glavne podružnice Mostara Miroslav Landeka.


Cilj izložbi je i, kako je istaknuo Landeka, približiti građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a potom i šire, kulturnu baštinu i umjetničku vrijednost stećaka. Izložbom se želi utjecati na turističke organizacije da u svoje ponude uvrste obilazak stećaka kao i utjecati na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje, dodao je.


Povjesničar i arheolog te ravnatelj Federalnog zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović kazao je kako se stećci, kao fenomen srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u BiH pojavljuju u 12. stoljeću i traju otprilike sve do dolaska Turaka u BiH, negdje od kraja 15. i početka 16. stoljeća.– Za sada je zabilježeno negdje oko 70.000 stećaka na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a u međuvremenu otkriveni su novi koje je potrebno  Naravno, to nije konačan broj s obzirom na to da su zadnja prebrojavanja bila 60-tih godina 20. stoljeća. Također, postoje određene nekropole i stećci kao pojedinačni spomenici koji su pronađeni, a nisu ubilježeni u arheološke leksikone BiH – istaknuo je Vujnović.


Govoreći o motivima na stećcima, Vujnović je istaknuo kako se raspoznaju svjetovni, religiozni simboli i ostali ornamenti koji se međusobno prepliću i upotpunjuju.


Otvorenju izložbe, između ostalih, nazočna je bila i Amna Sofić, predsjednica Galerije Preporod u Zenica, Dragan Gavran, prof. povijesti  u Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ u Zenici, fra Marko Kepić, župnik župe Sv. Ilije Proroka Zenica i drugi.

BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale su stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Odbor UNESCO-a je prihvatio 15. srpnja 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu se nalazi 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.


Galerija
Izložba u Zenici, Foto: HKD Napredak/-
Izložba u Zenici, Foto: HKD Napredak/-Izložba u Zenici, Foto: HKD Napredak/-

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!