Glas Hrvatske

15:47 / 14.09.2017.

Autor: Ivana Perkovac

Stari kraj u srcu iseljenih Uzdoljana

Nastup KUD Croatia iz Innsbrucka (Foto: iz arhive Mirjane Kukavice)

Nastup KUD Croatia iz Innsbrucka (Foto: iz arhive Mirjane Kukavice)

Foto: - / -

Sva sredstva prikupljena na tradicionalnom rujanskom susretu iseljenih Uzdoljana u Innsbrucku protekle subote odlaze za obnovu župe u kojoj danas živi samo stotinjak mještana.

Velik je to pad u odnosu na brojčano stanje prije rata. Za usporedbu, u Južnom Tirolu danas živi tri puta više obitelji, oko 1200 ljudi. Osnovna škola na Uzdolu imala je prije rata osam stotina učenika, a danas je taj broj pao na pedeset.

- Dogodila nam se jedna kontradiktornost. Prije iseljavanja nismo imali ništa. Kada je narod počeo odlaziti, svi su zaseoci dobili asfalte i putove. Dobili smo rasvjetu, crkvu, ali nema radnih mjesta. To je najveći problem – ističe Jozo Barešić, jedan od predsjednika Organizacijskog odbora iseljenih župljana župe Uzdol.

Barešićev je otac iz Uzdola iselio šezdesetih godina prošloga stoljeća, a on, u velikom iseljeničkom valu devedesetih. Kao i njegov otac, u potrazi za poslom. Njegova kći pripada već trećem naraštaju.

U Austriji kao kod kuće na Uzdolu

- Austrija je postala naša druga domovina. Tu smo dobili radno mjesto, plaću, zaradili za stan i auto – kaže iseljenik Jozo Barešić.

Za sada ne razmišlja o povratku, jer vratit se iz dobrog u lošije i nije baš prolazan životni scenarij. Svjesni teškoga života u Uzdolu, i iz daljine pomažu. Proteklih godina uspjeli su prikupiti novac za obnovu škole i župne crkve te za pomoć tamošnjim obiteljima, a ove godine osigurat će centralno grijanje za župnu dvoranu i crkvu.

I njihov se društveni život u Južnom Tirolu vrti oko crkve. Obitelji iz Bosne i Hercegovine dobro su integrirane i Austriju osjećaju kao drugu domovinu. Barešiću je bilo lakše prilagoditi se novom životu u Austriji i zbog toga što je kao dijete često posjećivao oca, koji je tamo bio na takozvanom privremenom radu.

Moje prve šue iz Austrije

Sve što je kao dječak dobio stizalo je iz Austrije. – Prve šue (cipele ), prve skije i prvu loptu. Postajala je jedna neraskidiva veza između Uzdola i Innsbrucka. Ovdje se danas dobro živi u odnosu na ostatak svijeta – priznaje.

Uzdoljani su u Južnom Tirolu, skijaškom središtu u Austriji, zaposleni uglavnom u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Većina radi u građevinskom sektoru. Barešić ima svoju privatnu firmu i zadovoljan je zaradom. I sam se smije i kaže da zarađuje sa špahtlom u ruci, a bauštelci dobro znaju što to znači.

Funkcioniramo kao švicarski sat

- Imamo sreću što nam je kardinal Vinko Puljić poslao u našu župnu zajednicu velečasnog Marija Oršulića, koji nas je sve ujedinio. Danas funkcioniramo kao švicarski sat! – zaključuje Jozo Barešić, misleći na rad kulturno-umjetničkih društva i crkvene zajednice.

Uzdoljani velike nade polažu u mladost, a svjesni važnosti očuvanja hrvatskoga jezika i identiteta, osigurali su održavanje hrvatske nastave u Innsbrucku. Važno je, smatra, da djeca uče o običajima, pjesmi, plesu i tradiciji.

Tako se čuva raseljeni stari kraj, a zahvaljujući društvenim mrežama veze nikada nisu bile jače. Triput godišnje posjećuju Uzdol, a najviše ih veseli odlazak na vjenčanja u domovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!