Glas Hrvatske

14:29 / 30.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Srdačan susret s pitsburškim Hrvatima

Bernadette Luketich-Sikaras, Gordan Grlić-Radman, Edward W. Pazo, Franjo Bertović

Bernadette Luketich-Sikaras, Gordan Grlić-Radman, Edward W. Pazo, Franjo Bertović

Foto: ustupljena fotografija / -

U prošlotjednom službenom posjetu SAD-u, a nakon sudjelovanja na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman posjetio je Pittsburgh i Chicago. Više detalja donosi nam Franjo Bertović, nacionalni potpredsjednik Hrvatske bratske zajednice.

Delegacija ministarstva vanjskih i europskih poslova RH na čelu s ministrom Radmanom posjetila je UPMC (University of Pittsburgh Medical Center). Centar je usko vezan sa sveučilištem (Pittsburgh University) i jedan je od najvećih zdravstvenih osiguravajući društava u Pittsburghu i Pennsylvaniji te brine o liječenju oboljelih sa svojih 40 bolnica, 700 doktora i raznih klinika, a zapošljava više od 92 tisuće osoba. U uskoj suradnji s univerzitetom, zdravstvenim ustanovama i drugim naučnicima u svijetu pruža stručne inovacije, a dječja bolnica (Children's Hospital of Pittsburgh) smatra se jednom od najboljih u Americi.

 

Gosti iz Hrvatske razgledali su s domaćinima UPMC Hillman Cancer Center i UPMC Rooney Sports Complex te se zadržali u razgovoru.


Poslije toga, ministar Gordan Grlić-Radman i gosti iz Hrvatske posjetili su glavni ured Hrvatske bratske zajednice u Americi. S velikim zadovoljstvom i ponosom dočekani su i pozdravljeni na ulazu u prostorije, po Izvršnim odbornicima Zajednice: nacionalnim predsjednikom Edwardom W. Pazom, nacionalnim potpredsjednikom Franjom Bertovićem i nacionalnom tajnicom/blagajnicom Bernadette Luketich-Sikaras. U prostoriji za sjednice dočekani su od ostalih nacionalnih odbornika i to: Roberta Luketića, Catherine Obenour, Roberta Kebera i Donalda C. Langenfelda. Ministar Radman i nacionalni predsjednik Pazo razmijenili su darove u znak sjećanja na ovaj susret i posjetu središnjici Zajednice te u svojim govorima pozdravili okupljene. Pošto je ovo bio drugi posjet ministra Grlića-Radmana, koji je bio prisutan tijekom 125. obljetnice HBZ-a i razgledao ured s Hrvatskim kulturnim muzejom "Bernard M. Luketich", samo dio delegacije je obišao prostorije te se vratio nakon razgledavanja s puno komplimenata i divljenja.

Ministar uz članove HBZ-a

Ministar uz članove HBZ-a

Foto: ustupljena fotografija / -

Na zajedničkom ručku, u obližnjem restoranu Wooden Nickel, dotaknuta su pitanja gospodarskog stanja, rada i aktivnosti Zajednice koja stoji na braniku čuvanja hrvatske kulturne baštine, tradicijskih običaja i identiteta u Americi i svijetu već više od 127. godina. U vezi toga razgovaralo se i o djelima Ivana Meštrovića u Chicagu što je, među ostalim, bio i razlog posjeta ministra Radmana i njegovih suradnika tom gradu i hrvatskoj zajednici.


Za vrijeme pisanja ovog teksta stigla je vesela vijest iz Chicaga, prema izvješću drugih medija, da će spomenici Indijancima u Chicagu ipak ostati netaknuti, na istom mjestu i svjedočiti kao "dar gradu" u kojem je neko vrijeme radio i živio veliki kipar i umjetnik Ivan Meštrović. 


(Franjo Bertović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!