Glas Hrvatske

10:23 / 06.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Sporazum o suradnji

Sa svečanosti potpisivanja Sporazuma u Pečuhu

Sa svečanosti potpisivanja Sporazuma u Pečuhu

Foto: Fakultet hrvatskih studija / -

U ponedjeljak 4. travnja 2022. na prigodnoj svečanosti u Pečuhu u Mađarskoj potpisan je Sporazum o trajnoj suradnji između Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkoga doma Miroslava Krleže u Pečuhu.

Sporazum je u ime hrvatskoga odgojno-obrazovnoga središta u Pečuhu potpisala ravnateljica Janja Živković, a u ime Fakulteta hrvatskih studija, po posebnoj punomoći dekana izv. prof. dr. sc. Ive Džinića, prof. dr. sc. Sanja Vulić. Sporazum je sklopljen na hrvatskom i mađarskom jeziku. Sklapanje sporazuma pratile su urednice i novinarke Hrvatskoga radija u Pečuhu i Hrvatskoga glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj.


Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom Miroslava Krleže u Pečuhu poučava svoje učenike hrvatski jezik radi očuvanja hrvatske kulture i jezika, zbog čega se u sklopu fakultetskoga projekta Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori uspostavlja trajna suradnja te odgojno-obrazovne ustanove i Fakulteta. 


Sporazumom se utvrđuju uvjeti pod kojima će nastavnici Odsjeka za kroatologiju i studenti nastavničkoga smjera diplomskoga sveučilišnoga studija kroatologije izvoditi nastavnu praksu svakoga školskoga polugodišta u hrvatskoj školi u Pečuhu.


Slične sporazume Fakultet hrvatskih studija sklopio je 16. studenoga 2017. s hrvatskom školom u Keresturu i 9. travnja 2019. s hrvatskom školom u Šeljinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!