Glas Hrvatske

12:18 / 19.03.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Spomen na velikana kulture Matiju Poljakovića

Matija Poljaković - 50 godišnjica smrti

Matija Poljaković - 50 godišnjica smrti

Foto: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata / snimka zaslona

U srijedu, 15. ožujka 2023. navršilo se pedeset godina od smrti subotičkog dramskog pisca iz redova hrvatske zajednice Matije Poljakovića (1909. – 1973.). 

Tim povodom, a u sklopu projekta Godine novog preporoda hrvatske institucije u Srbiji, predvođene Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, žele podsjetiti na djelo ovog velikana. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je njegove knjige i postavio ih na svoje mrežne stranice u rubrici Digitalizirana baština / Knjige te se mogu slobodno koristiti.


U povodu ove obljetnice, Zavod su u srijedu, 15. ožujka, posjetile unuke Matije Poljakovića: Gordana Poljaković Dafna i Nina Milosavljević. One su ovom prigodom pozdravile projekt digitalizacije knjiga njihova djeda Matije te ZKVH-u darovale dio njegove ostavštine (knjige i rukopisi). Ovom sastanku nazočili su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i NIU Hrvatska riječ.


V. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković ukazala je na važnost Poljakovićeva djela: - Matija Poljaković je bio najpoznatiji kazališni pisac iz hrvatske zajednice ovdje u Subotici, ali i šire. On već pedeset godina nije živ, a njegove se drame, kojih je četrdesetak, posljednjih 10-15 godina ne izvode na sceni. Najpoznatiji je kao komediograf, njegovi pučki komadi bili su jako popularni kod publike, na predstave su dolazili kako ljudi iz grada tako i iz okolnih sela. No, imao je i drugu stranu, komade veće umjetničke vrijednosti u kojima je bilo socijalne kritike i satire. Vrijeme je da ga ponovno vratimo u kulturni život. Digitalizirali smo njegova djela, preuzeli dio njegove zaostavštine. Djelo Matije Poljakovića kao velikana kulture bit će jednom od tema znanstveno-stručnog skupa u okviru ovogodišnjih Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova. Njegovo djelo i ova obljetnica svakako mogu biti i jedan od povoda za osnutak Drame na hrvatskom jeziku pri Narodnom kazalištu u Subotici, na koju se već duže vrijeme čeka.


Gordana Poljaković je izjavila kako se „dida“ Matije sjeća kao veoma brižnog i posvećenog djeda. - Za nas je značajno da se podsjeća na njega jer je on kao dramski pisac značajan za Suboticu. Njegovi pogledi na naše društvo su i danas aktualni. Smatram da bi njegov rad trebalo oživjeti i ponovnim postavljanjem njegovih djela na kazališnu pozornicu - kazala je Gordana Poljaković.


(Hrvatska riječ)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!