Glas Hrvatske

13:33 / 16.02.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Maštoviti crteži somborskog umjetnika

Davor Gromilović

Davor Gromilović

Foto: snimka zaslona / artstore.olschinsky.at

Davor Gromilović je vizualni umjetnik iz Sombora, čiji su maštoviti radovi inspirirani fantastičnim folklornim motivima i popularnom kulturom. Krajem prošle godine imao je dvije izložbe u inozemstvu – jednu u Portlandu (SAD), a drugu u Bruxellesu.

Gromilović je najpoznatiji po svojim crtežima (olovka, olovka u boji, tuš), koji su primarno polje njegova kreativnog istraživanja, ali stvara i u drugim umjetničkim oblicima kao što su slikarstvo, grafika te skulptura. Bavi se i dizajnom te oslikavanjem murala. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu 2010., gdje je i masterirao na smjeru crtež. Do sada je imao više od 20 samostalnih izložbi, a sudjelovao je na 60-ak skupnih izložbi, piše portal hrvatskarijec.rs.

Crtež "SEA TRAGEDY AT MORNING IN JAPAN" i akril "BROKEN HOUSE"

Crtež "SEA TRAGEDY AT MORNING IN JAPAN" i akril "BROKEN HOUSE"

Foto: Davor Gromilović / snimka zaslona/facebook

"Umjetnost nas tjera na razmišljanje"


Njegovi radovi su narativni, a odlikuje ih složenost i maštovitost. Inspirirani su fantastičnim folklornim motivima, popularnom kulturom (film, posebice znanstvena fantastika, video igre, glazba, strip...) čak i slikama sjevernih renesansnih majstora. Teme kojima se u radu bavi su raznolike: od kritike društvenih anomalija, poput raznih vrsta nepravdi, nasilja, bolesti ovisnosti i suicida do ekoloških pitanja.


- Inspiracija mi otvara polje za maštanje, nadograđujem je svojim unutarnjim svijetom. Za jedan rad me je recimo inspirirala pjesma iz osnovne škole "Bio jednom jedan lav". Bajke i basne su mi zanimljive kao inspiracija, kada životinje oponašaju ljude ili obratno, kao što je kod Egipćana. Za prikaz vegetacije, recimo, u posljednje vrijeme koristim elemente mađarske secesije, to je egzotika za nekog u Japanu ili Australiji. Što se tema tiče, one su raznolike, a narativ ostavljam otvoren da se promatrač može učitati. Umjetnost, po meni, treba da nas pokreće, tjera na razmišljanje – rekao je Gromilović za portal hrvatskarijec.rs.

Akrili "Lizard Lover" i "Green Stone Obsessed Poodle"

Akrili "Lizard Lover" i "Green Stone Obsessed Poodle"

Foto: Davor Gromilović / snimka zaslona/facebook

Međunarodno tržište


Posljednjih godina gotovo u potpunosti posvećen je međunarodnom tržištu i karijeri, jer kod nas, kako kaže, umjetničko tržište ne postoji, a i dosadilo mu je izlagati bez honorara, pa čak i pokrivenih putnih troškova.


- Najviše bih volio imati galeriju u Somboru, da tu prijepodne prodajem svoje radove i da od toga živim. Da poslijepodne stvaram. Ali to, kao što znamo, nije moguće. Zato sam se okrenuo internacionalnom tržištu, napravio web stranicu, uspostavio kontakte. Uz to, moji su radovi specifični, nisu za svaku publiku – kazao je Gromilović.


Krajem prošle godine imao je dvije izložbe u inozemstvu: "New hope: Wicked future" u galeriji Nucleus u Portlandu (SAD) i "Greetings from Trantalia" u galeriji Sterput E2 u Bruxellesu. Sudjelovao je i na izložbi "Vrt zemaljskih užitaka" u Madridu.


S francuskom izdavačkom kućom The Mansion Press iz Francuske priprema novu knjigu, selekciju svojih radova u posljednjih pet godina koju će nazvati "Kraljevstvo Melektenjala" (po gmazu kojeg je kreirao još 1992.), dok će švicarski Nieves Books izdati fanzin nazvan "Devil Town" s Gromilovićevim crtežima tušem posvećenim glazbeniku Danielu Johnstonu.


(Izvor: hrvatskarijec.rs)

Crtež "Case No.34: Glowing Skull" i linorez "LET'S MEET AT THE OLD OAK TREE"

Crtež "Case No.34: Glowing Skull" i linorez "LET'S MEET AT THE OLD OAK TREE"

Foto: Davor Gromilović / snimka zaslona/facebook

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!