Glas Hrvatske

12:51 / 21.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Slika Cilike Dulić Kasibe na FUEN-ovom kalendaru

Travanj 2022.

Travanj 2022.

Foto: ZKVH / snimka zaslona/kolaž

Federalna unija europskih nacionalnosti – manjina (FUEN) tiskala je kalendar za 2022. godinu sa slikama autora koji su pripadnici manjina u zemljama u kojima žive. Tako je u ovaj kalendar ušla i slika hrvatske naivne umjetnice Cilike Dulić Kasibe koja živi u Subotici, u Republici Srbiji, a nosi naziv "Svečanost na selu“ i ilustrira mjesec travanj. Slika je ušla na kalendar na prijedlog i uz posredovanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Svaki mjesec nosi naziv po jednoj manjinskoj zajednici u određenoj zemlji, te su zastupljeni sljedeći umjetnici: siječanj – Rens Hoekstra (Frizijci u Nizozemskoj), veljača – Selma Selman (Romi u Bosni i Hercegovini), ožujak – Anya & Varya Kendel (Nijemci u Rusiji), travanj – Cilika Dulić Kasiba (Hrvati u Srbiji), svibanj – Zoran Cardula (Arumuni, poznati i kao Vlasi, u Sjevernoj Makedoniji), lipanj – Olga Balai (Bjelorusi u Estoniji), srpanj – Davide Brandlechner (Ladini u Italiji), kolovoz – Marina Lutz (Retroromani u Švicarskoj), rujan – Zehra Bastiyali (Turci otoka Rodos, Kos i Dodekanez), listopad – Valentin Schumann (Nijemci u Kirgistanu), studeni – Ulkar Gurbanova (Ahiški Turci u Azerbejdžanu), prosinac – Ákos Matzon (Nijemci u Mađarskoj).


Federalna unija europskih nacionalnosti krovna je organizacija europskih autohtonih manjina, nacionalnosti i govornika autohtonih jezika. Danas ujedinjuje više od 100 organizacija članica iz 35 europskih zemalja. Zastupa interese europskih manjina na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Održava mrežu europskih kulturnih i obrazovnih institucija, znanstvenih instituta, medijskih organizacija i organizacija mladih te europskih zakonodavnih institucija. Zalaže se za održanje i promicanje identiteta, jezika, kulture, prava i običaja europskih manjina te djeluje kao njihov glas u Europskoj uniji, Vijeću Europe, Ujedinjenim narodima i OSCE-u (Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju). 


(ZKVH)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!