Glas Hrvatske

08:00 / 29.03.2023.

Autor: Branka Pavić Blažetin

Slavlje uz 70. rođendan Hrvatske škole u Pečuhu

Svečanost u povodu proslave 70. rođendana škole

Svečanost u povodu proslave 70. rođendana škole

Foto: Branka Pavić Blažetin / .

Godine 1952. u Pečuhu proradila je Hrvatska škola, s hrvatskim nastavnim jezikom sa sedamdesetak učenika i osam nastavnika u zgradi današnje Gimnazije „Leöwey Klára” na Trgu sv. Stjepana. Danas, sedamdeset godina kasnije, na ponos Hrvata djeluje Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom Miroslava Krleže.

Prepuna aula djece, nastavnika, roditelja i prijatelja dočekala me je u Hrvatskoj školi u Pečuhu. Slavilo se sedamdeset godina osnovne škole, škole koja je pokrenuta u teškim i turbulentnim vremenima 1952. godine kad se tražilo mjesto pod suncem između Istoka i Zapada, u sjeni Informbiroa te Staljinova i Titova sukoba. Tad se, na štetu škola koje su djelovale po hrvatskim naseljima gdje je bilo Hrvata, želio stvoriti centar, a sve u cilju ispunjavanja zadataka Partije. Posla su se prihvatili učitelji iz sela gdje su djelovale južnoslavenske škole u kojima su oni i poučavali: iz Kozara, Katolja, Šaroša, oni su „nabavili” djecu za pečušku školu. Tako je sve počelo. Ostalo je kontinuitet u skladu s političkim trenutkom i mogućnostima u njemu, sve do 2023. godine i dvojezične hrvatske osnovne škole s oko 260 učenika u održavanju Hrvatske državne samouprave.


Programom bogata svečanost podsjetila nas je na same početke u zgradi današnje pečuške Gimnazije „Klára Leöwey”, gdje se za sedamdesetak učenika brinulo osam nastavnika. U zgradi je radila i mađarska gimnazija, pa smo mi u školi bili u poslijepodnevnim satima. Učenički dom bio je u Ulici Gyule Kulicha, a već od 1953. godine pa sve do 1974. škola i učenički dom djeluju u istoj zgradi, u Ulici Fürdő pod brojem 1. Ista je zgrada od 1983. do 1997. funkcionirala samo kao učenički dom. Škola je 1974. premještena u susjednu Bercsényijevu ulicu. Od 1983., kad je uz osnovnu školu pokrenuta i gimnazija, škola je na današnjoj lokaciji u Ulici Szigeti 97. 


- Tijekom vremena mijenjao se naziv škole: od južnoslavenske osnovne škole preko srpskohrvatske pa hrvatsko-srpske do današnjeg Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže, rekla je na svečanosti proslave 70. obljetnice Hrvatske škole u Pečuhu njezina ravnateljica Janja Živković Mandić

Ravnateljica Janja Živković Mandić

Brojni uglednici, bivši djelatnici i učenici, sadašnji djelatnici i učenici te dvosatni program obilježili su svečanost održanu 10. ožujka. Lijepo je biti dijelom priče koja se zove Hrvatska škola Pečuh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!