Glas Hrvatske

08:01 / 08.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Skupština Vojvodine odobrila osnivanje Hrvatskog školskog centra

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine prihvatila je inicijativu da se u Subotici formira Hrvatski školski centar (HŠC) i u sklopu njega opći tip gimnazije, javio je u utorak tjednik Hrvatska riječ.

Odluku je na inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji podržao 91 zastupnik Skupštine Vojvodine, a njih četvero bilo je protiv.


U obrazloženju se navodi kako je "analizom postojećeg stanja u pogledu obrazovanja učenika na hrvatskom jeziku kao materinjem i želje za unaprjeđenjem kvalitete obrazovanja u Autonomnoj Pokrajini Vojvodine utvrđen nedostatak odgovarajuće ustanove koja bi obuhvatila sve razine obrazovanja hrvatske nacionalne manjine na materinskom jeziku.


Dodaje se da bi predložen obrazovno-odgojni centar bila ustanova koja razvija intelektualne sposobnosti, njeguje kulturno i vjersko nasljeđe, upućuje na smisao vrijednosti, spremnost za profesionalni život i život u zajednici hrvatske nacionalne manjine.


- Ovom odlukom završen je dio višegodišnjeg nimalo laganog procesa koji je tek početak ostvarenja cijelog projekta: osnivanja i izgradnje Školskog centra u Subotici. Jučer je potvrđeno da se političkom voljom mogu riješiti otvorena pitanja Hrvata u Srbiji, a isti test sada se nalazi pred Gradom Suboticom, izjavila je tim povodom predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Budući školski centar trebao bi biti otvoren nedaleko od središta Subotice, u objektu koji je Katolička crkva u Srbiji dobila u procesu restitucije crkvene imovine.

Subotička biskupija koja je s HNV-om prije desetak godina potpisala takav ugovor spremna je ustupiti zgradu hrvatskoj zajednici.HNV je prve radne skupove na temu osnutka HŠC-a pokrenula 2017, ali se mjerodavna državna tijela o inicijativi nisu izjašnjavala, sve do 10. ožujka ove godine kada je Vlada Vojvodine predložila Skupštini pokrajine davanje suglasnosti.


Sada se čeka odluka grada Subotice koja treba dati suglasnost za otvorenje vrtića i osnovne škole pri HŠC-u.


U Srbiji je trenutačno 500 djece u Subotici i mjestu Bačkom Monoštoru obuhvaćeno redovitom nastavom na hrvatskom jeziku od vrtića do srednje škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!