Glas Hrvatske

14:16 / 02.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Šesti hrvatski križni put na kiseškoj Kalvariji

Šesti hrvatski križni put na kiseškoj Kalvariji

Šesti hrvatski križni put na kiseškoj Kalvariji

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Na poziv Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj i Hrvatske samouprave Kisega, četvrte korizmene nedjelje održan je Šesti hrvatski križni put na Kalvariju. Odazvalo se 70-ak ljudi iz Sambotela, Petrovoga Sela, Narde, Kisega, Prisike, Čeprega, Bika, Hrvatskoga Židana, Unde sve do Plajgora, a došli su i Hrvati iz susjedne Austrije.

Molitvu na brijegu pri svakoj postaji vodio je dr. Anton Kolić, umirovljeni župnik iz Austrije, a s ljudima je hodao i dušobrižnik Štefan Dumović. Kao i ranije na celjanskom hodočašću, na čelu vjernika s križem išao je Šandor Petković, predsjednik HS-a Kisega, a za njim i dr. Šandor Horvat.


Sunčano, ranoproljetno vrijeme dopustilo je okupljenim vjernicima da u pravom zajedništvu promišljaju o muci Kristovoj na kiseškoj Kalvariji, što su od 2015. do 2019. vjernici mogli činiti svake godine, a nakon dvogodišnje pauze sada mogu ponovno.

Nad Kisegom, pred crkvom na Kalvariji, Štefan Dumović zahvalio je organizatorima, Bernadeti Zadrović (za prethodne godine) i dr. Andriji Handleru, direktoru Zbirke, a isto tako i svim pomoćnicima, za poslijepodne u prirodi, koje je bilo oplemenjeno molitvama i pjesmama. Potom je u crkvi Kraljice svetih očenaša Lilla Trubić, glavna urednica Hrvatskoga katoličkog kalendara 2022, predstavila ovo izdanje. 


Štefan Dumović predvodio je svetu misu, a kantorirao je Prisičan, Balaž Orban.


(Izvor: matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!