Glas Hrvatske

08:56 / 28.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Schmidt novi visoki predstavnik, HNS BiH pozdravlja imenovanje

Foto: snimka zaslona/hnsbih.ba

Foto: snimka zaslona/hnsbih.ba

Foto: - / -

Njemački političar Christian Schmidt imenovan je za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a Valentin Inzko koji je do sada obnašao tu dužnost podnio je ostavku.

Odluku o imenovanju Christiana Schmidta donio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Turska i Rusija, a predstavnik te zemlje nije se s tom odlukom usuglasio, priopćili su iz Ureda visokog predstavnika.

Kako je pojašnjeno, Schmidt će dužnost u Sarajevu preuzeti 1. kolovoza, a tada će stupiti na snagu i Inzkova ostavka.

- Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 (za zatvaranje OHR-a) i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH - stoji u izjavi PIC-a.

Sam Schmidt je nakon potvrde njegova imenovanja u izjavi za portal banjolučkih "Nezavisnih novina" kazao kako će osnova njegova djelovanja u BiH biti da radi u suglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima. "Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Europi", kazao je.

Pri tom je izrazio zahvalnost Inzku na dosadašnjem angažiranju kojega je nazvao "izvanrednim" dodajući kako je uvjeren da će on nastaviti savjesno obavljati posao visokog predstavnika sve do 1. kolovoza. Schmidt je najavio kako do dolaska u BiH neće iznositi političke komentare o stanju u toj zemlji.

Rusija odlučno nesložna s odlukom

Nakon objave imenovanja iz ruskog veleposlanstva u BiH reagirali su izjavom u kojoj su naveli kako Rusija izražava "odlučno neslaganje" s tim činom.

- Ignoriranje načela konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH - stoji u izjavi u kojoj Rusija dodaje da bi visokog predstavnika zapravo trebalo imenovati Vijeće sigurnosti UN-a jer on bez toga neće imati međunarodno pravni legitimitet.

HNS podržava Schmidta

Hrvatski narodni sabor pozdravlja imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

- Politički dijalog i kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine jamac reformskim procesima koji su nužni po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama u BiH, navodi se u priopćenju.

Hrvatski narodni sabor podsjeća kako je ova neizborna godina konačno vrijeme za provođenje reformi, vjerujući u pozitivnu suradnju s novim visokim predstavnikom, koja će doprinijeti stabilnosti, osiguravajući dosljednju provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Rješavanje vodećih prioriteta ključni je zadatak u 2021. godini, kada se moraju poduzeti svi potrebni koraci za osiguravanje stabilnog političkog dijaloga, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima, naglašava se u priopćenju HNS BiH.

- Izražena međunarodna pažnja aktualnoj političkoj situaciji u BiH i zajednički napori u uklanjanju svih diskriminacija, kako konstitutivnih naroda tako i svih ostalih žitelja BiH, značajan su podrška što ranijem ispunjavanju kriterija za napredovanje BiH prema euroatlantskim integracijama - zaključuju u HNS-u.

Izvor: Hina

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!