Glas Hrvatske

10:01 / 23.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

Santovo: Otvoren Dom likovne kulture

Dom likovne kulture otvoren u Santovu

Dom likovne kulture otvoren u Santovu

Foto: snimka zaslona/facebook / -

U Santovu je svečano otvoren Dom likovne umjetnosti i predmetnih zbirki. Ova Zavičajna kuća otvorena je  u organizaciji Državne udruge šokačkih Hrvata. 

Svečanost je započela intoniranjem mađarske i hrvatske himne, nakon čega su se uzvanicima obratili: načelnik Santova Gabor Varga, zastupnik u mađarskom Parlamentu Robert Zsigo, generalni konzul Drago Horvat i predsjednik udruge Istvan Kovacsev


Vrpce s mađarskom i hrvatskom trobojnicom svečano su prerezali parlamentarni glasnogovornik Hrvata Jozo Solga, predsjednik Udruge Stipan Kovačev i parlamentarni zastupnik bajskog okruga Róbert Zsigó.


U kulturnom dijelu programa nastupili su glumac Stipan Đurić, učenici Hrvatske osnovne škole Santovo, i Zanthowerkli i Szabolcs Eszaki.


Svečanosti otvorenja nazočili su državni, županijski i lokalni predstavnici Hrvata u Mađarskoj.


Kupnja i obnova nekretnine ukupne vrijednosti 12 milijuna forinti, na ponos je Santovcima te obiluje bogatom kulturološko-povijesnom tradicijskom zbirkom.


Nekadašnja Seoska kuća i jedna od najstarijih građevina kupljena je i obnovljena potporom mađarske vlade. U njoj je smještena mjesna zavičajna zbirka koju je sakupio i darovao bivši vlasnik zgrade, priznati slikar János Szurcsik. Ubuduće će poslužiti i kao društveni prostor za aktivnosti Državne udruge šokačkih Hrvata. 


U okviru svečanosti otkrivena je i spomen–ploča odvjetniku i prevoditelju Lajosu Kondoru (1824-1870) koji je rođen u Santovu, autor prvog prijevoda ulomaka iz hrvatskog epa Smrt Smail-age Čengića na mađarski jezik.


Prigodnim kulturnim programom svečanost su uljepšali glumac Stipan Đurić, pjevački zbor i tamburaši orkestar santovačke Hrvatske škole te braća Barić u sastavu Zanthowerkli koji su narodnim melodijama zabavljali goste i nakon svečanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!