Glas Hrvatske

09:05 / 05.02.2023.

Autor: David Rey

San mi je snimiti film u Hrvatskoj

Clara Kovacic

Clara Kovacic

Foto: ustupljena fotografija / Clara Kovacic

Clara Kovacic, argentinska glumica i glazbenica hrvatskih korijena, učila je hrvatski jezik s bakom i djedom. Voljela bi snimiti film u Hrvatskoj, zemlji koju iznimno cijeni.

- Imam argentinsko i hrvatsko državljanstvo, zahvaljujući djedu Kazimiru i baki Nadi Kovačić. Djed mi je bio iz Pule, a baka iz Varaždina. Hrvatski sam naučila preko njih, koji su me čuvali od malih nogu.


Moja je baka bila učiteljica hrvatskoga jezika, ali nikada se nije mogla baviti svojom profesijom ovdje u Argentini, jer nije imala koga podučavati svoj jezik. Tako sam imala priliku da me stalno podučava i jedina sam od unuka koja je naslijedila hrvatski jezik.


Trenutno puno radim na filmu, snimajući uglavnom horor filmove. Zbog toga sam dobila nadimak "Kraljica vriska" (Scream Queen), jer me nekoliko redatelja poziva na horor filmove. Iako volim sve žanrove i voljela bih istražiti i druga područja.


Očito se dobro snalazim kad je u pitanju horor. Obožavam ga, jer to je nešto što zaista volim raditi, a taj žanr je nešto što stvarno volim od malih nogu. Kazalištem i glazbom počela sam se baviti odmalena - ističe argentinska glumica Clara Kovacic.  

Clara Kovacic

Clara Kovacic

Foto: ustupljene fotografije (kolaž) / Clara Kovacic

Clara Kovacic - audio

U filmu "Mračna mreža" glumi Hrvaticu


- Studirala sam glumu i ples u Sjedinjenim Državama, u Ward Acting Studiu i u Broadway Dance Centru u New Yorku. Zatim sam se vratila u Argentinu i počela snimati kratke i dugometražne filmove, kao i nekoliko nastupa na lokalnoj televiziji. Kako je vrijeme prolazilo, mogla sam raditi i sa stranim redateljima i imala sam priliku otputovati na snimanje u Čile i Urugvaj.


Veliko mi je zadovoljstvo raditi na onome što volim i veoma sam zahvalna, jako sretna. Mislim da sam se u jednom od svojih posljednjih filmova uspjela jako dobro povezati s likom, jer ona je Hrvatica, zove se Laura. Naravno, radi se o horor filmu, dakle ulazi u mračnu mrežu (dark web). Ona govori hrvatski, a ja sam mogla govoriti hrvatski u filmu - kaže Clara Kovacic.

Clara Kovacic

Clara Kovacic

Foto: ustupljene fotografije (kolaž) / Clara Kovacic

Cijeni Hrvatsku, domovinu svog djeda i bake


- Za mene je to velika čast, zaista se divim našoj zemlji Hrvatskoj, zbog njene povijest, priče mog djeda, onoga što je proživio, rata. Kad sam išla posjetiti Hrvatsku, zatekla sam zemlju gotovo kao iz knjige, jer krajolici su kao iz snova, svako od mjesta gdje smo bili, od Dubrovnika, Hvara, Splita, Pule, Zagreba. Iskreno, stvarno sam se zaljubila u zemlju za koju sam znala da ću zavoljeti.


Stvarno se nadam da ću se uskoro moći vratiti. Sretna sam što sam mogla ići, upoznati članove svoje obitelji koji žive u Hrvatskoj, a koje nikad prije nisam vidjela - naglašava Argentinka hrvatskih korijena.

Clara Kovacic

Clara Kovacic

Foto: ustupljene fotografije (kolaž) / Clara Kovacic

Htjela bi snimiti film u Hrvatskoj


- Bez sumnje, ako mi se pruži prilika raditi u Hrvatskoj, ne bih dvojila otići. San mi je da me jednog dana pozovu u Hrvatsku, da tamo snimam.


Volim misliti da svijet nema prepreka, kada je u riječ o radu na filmu ili zabavi. Stoga se nadam da ću se uskoro vratiti u Hrvatsku.


Eto, to sam ja. Nadam se da ćete moći pogledati moje filmove i da ćemo se uskoro opet sresti. Jedan od mojih najnovijih filmova zove se "Tamna mreža" (Dark Web). Velika mi je čast što sam sudjelovala jer sam igrala hrvatski lik, koji se uvelike temelji na liku moje bake.


Moj posljednji film "El Ucumar" snimljen je u argentinskoj prašumi. Legenda je uobičajena u amazonskoj mitologiji i često se ponavlja u regijama Bolivije, Kolumbije, Perua i Brazila.


Puno pusa i vidimo se uskoro - zaključuje argentinska glumica Clara Kovacic.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!