Glas Hrvatske

13:42 / 21.06.2021.

Autor: Violeta Kalić

Rješavanje makedonsko-bugarskih prijepora donosi korist i hrvatskoj manjini

Zoran Zaev i Stefan Janev

Zoran Zaev i Stefan Janev

Foto: Violeta Kalić / HRT

U Sofiji je održan susret na najvišoj razini povodom nastavka pregovora i rješavanja spornih pitanja između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Makedonsku delegaciju predvodio je premijer Zoran Zaev, a u njoj su bili ministar vanjskih poslova Bujar Osmani i zamjenik premijera zadužen za eurointegracije Nikola Dimitrov. Zaev se susreo i sa svojim bugarskim kolegom Stefanom Janevim. 

Odgovarajuci na pitanja novinara vezano uz unošenje manjina u preambulu Ustava R.S. Makedonije Zaev je istaknuo da je to obveza i jedan od preduvjeta na putu eurointegracija - uskladiti Ustav R.S.Makedonije na način kako je to riješila Hrvatska. U sadašnjem Ustavu pored makedonskog i albanskog naroda,  kao manjine se spominju  Bošnjaci, Srbi, Turci, Vlasi i Romi, dok ostale nisu navedene. Među njima su i Hrvati i Bugari na koje se odnosilo novinarsko pitanje. 


Premijer Zaev istaknuo je da pored navedenih manjina u R.S. Makedoniji postoji zajednica Hrvata i ostale manjine koje se trebaju uvrstiti i navesti u preambuli Ustava.  


Ustav Republike Sjeverne Makedonije datira iz 1991 godine i treba ga dopuniti tijekom eurointegracije R.S. Makedonije. Sve navedeno pozitivni su signali i za hrvatsku manjinu u R.S. Makedoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!