Glas Hrvatske

10:25 / 02.04.2022.

Autor: David Rey

“Rijeka zvana Hrvatska”

Oliver Zambrano Alemán

Oliver Zambrano Alemán

Foto: Oliver Zambrano Alemán / osobna arhiva

Oliver Zambrano Alemán je rodom iz San Cristóbala u Venezueli. 2020. godine osnovao je poduzeće Universo Croata s ciljem širenja hrvatske povijesti i kulture.

- Unatoč tome što sam odrastao u Caracasu, duboka ljubav prema mom zavičaju, njegovoj povijesti i tradicijama, jedan je od bastiona mog identiteta kao pojedinca. Tu su i Središnje sveučilište Venezuele i, naravno, Hrvatska.


Svi ti elementi su prisutni u meni i upravo su me oni doveli do osnivanja Universo Croata 2020. godine. Cilj je širiti hrvatsku povijest i kulturu, naglašavajući one aspekte malo poznatih španjolskim govornicima, ali ne zaboravljajući prekretnice europske nacije. Projekt je inspiriran radom dr. Zdravka Sančevića, koji desetljećima neumorno je radio za Hrvatsku.


Bio je član hrvatske zajednice u Venezueli, a preminuo je 2021. godine. Imao je prostor pod nazivom “Četrnaest stoljeća hrvatske povijesti”, gdje je započeo naš plodan akademski i profesionalni odnos. Unatoč tome što nismo u krvnom srodstvu veza je bila vrlo jaka, u intimnosti smo gradili odnos djeda i unuka, dijelili smo sve. Redovito sam odlazio kod njega, od mladosti označio je put kojim moram ići, on je primjer koji trebam slijediti, jer iako fizički više nije uz mene, trudim se slijediti sve što me on naučio - ističe Oliver Zambrano Alemán, venezuelanski povjesničar.

Oliver uz Nadu i Zdravka Sančevića

Oliver uz Nadu i Zdravka Sančevića

Foto: Oliver Zambrano Alemán / osobna arhiva

Iako nema hrvatskih predaka, Oliver Zambrano od mladosti je pokazivao zanimanje za Hrvatsku.


- Diplomirao sam povijest s radom o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, magistrirao sam međunarodne odnose s radom o pomorskim granicama Hrvatske, te doktorirao povijest s tezom o hrvatskoj zajednici u Venezueli. Pohađao sam i program Croaticum na Sveučilištu u Zagrebu.


Između 2006. i 2018. držao sam seminare o Hrvatskoj na Fakultetu povijesti Središnjeg sveučilišta Venezuele. Od 2013. do 2018. predavao sam osnovni hrvatski jezik pripadnicima hrvatske zajednice u Venezueli. Pisao knjige, članke i eseje o hrvatskoj povijesti. Održavao sam predavanja u Venezueli, Hrvatskoj i Argentini, s fokusom na hrvatsku povijest ili hrvatske odnose s Južnom Amerikom - rekao je dr. Zambrano.

Oliver Zambrano Alemán u Zagrebu

Oliver Zambrano Alemán u Zagrebu

Foto: Oliver Zambrano Alemán / osobna arhiva

Universo Croata surađuje s nekoliko institucija u Hrvatskoj.


- Od početka jedan od zadataka bio je povezivanje s ljudima i institucijama, kako u Hrvatskoj, tako iu Latinskoj Americi, osmišljavanje projekata koji doprinose zadatku širenja.


Tako Universo Croata provodi aktivnosti u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Institutom za migracije i narodnosti, Međunarodnom mrežom istraživača migracijskih procesa između Hrvatske i Južne Amerike, Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Argentinsko-hrvatskim kulturnim centru San Telmo.


Od uspješnijih projekata izdvojio bih ciklus “Rijeka zvana Hrvatska”, koja se odnosi na suvremeni hrvatski nacionalni projekt, seriju “Dvije Hrvatske, jedna ploča”, o iskustvima dvije države u 20. stoljeću, zatim predavanje “Život i djelo ing. dr. Zdravka Sančevića” na drugom Međunarodnom stručnom znanstvenom skupu o migracijskim procesima između Hrvatske i Južne Amerike, gdje sam predstavio rad “Migracija ideja iz Dubrovačke Republike u Venezuelu preko generalismusa Francisca de Mirande” itd.


Ovi programi i projekti pomažu u prevladavanju jezične barijere te će govornicima španjolskog jezika olakšati pristup temama hrvatske kulture kojih do tada nisu bili svjesni - zaključuje venezuleanski povjesničar Oliver Zambrano Alemán.

Oliver Zambrano Alemán

Oliver Zambrano Alemán

Foto: Oliver Zambrano Alemán / osobna arhiva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!