Glas Hrvatske

14:00 / 31.01.2022.

Autor: Slavica Štefić

Riječima gradimo zajedništvo

Izložba u Tavankutu

Izložba u Tavankutu

Foto: snimka zaslon / facebook

U sklopu projekta "52 nedilje tradicijske kulture", kao 22. u nizu, u "pendžeru" (prozoru) Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu krajem siječnja je priređena izložba posvećena tjedniku "Hrvatska riječ", mediju koji redovito prati događanja u mjestima gdje Hrvati žive, pa tako i u ovom bačkom selu. Naziv izložbe je "Riječima gradimo zajedništvo".

Postav čine noviji te ukoričeni primjerci tjednika izašli od 2003. do danas, ali i primjerci iz prvog tečaja novine (od 1945. do 1956.), odnosno poslijeratnog razdoblja kada je »Hrvatska riječ« i pokrenuta. Istaknute su i pojedine naslovnice tjednika vezane za teme i događaje koji su se odigrali u Tavankutu, poput susreta najviših državnika Srbije i Hrvatske, ili oni brojevi u kojima su tiskani intervjui sa značajnim Hrvatima iz toga mjesta.


Izložene su i pojedine knjige iz nakladničke produkcije NIU »Hrvatska riječ« sadržajem vezane za "misto di Sunce grli Bačku". Zastupljeni su i podlisci tjednika – "Hrcko"za djecu i "Kužiš?!" za mlade.


Više je povoda za realizaciju ove izložbe. Naime, "Hrvatska riječ" ove godine obilježava nekoliko obljetnica: u svibnju je 20 godina od osnutka te novinske ustanove, u lipnju će biti obilježen izlazak 1000. broja tjednika "Hrvatska riječ", dok se u srpnju obilježava 15 godina izlaženja podliska za mlade "Kužiš?!". Također, izložba se realizira krajem siječnja, jer je 31. siječnja 2003. datum kada je objavljen prvi broj obnovljene "Hrvatske riječi".


Izložba "Riječima gradimo zajedništvo" u »pendžeru« tavankutske Galerije može se pogledati u sljedećih tjedan dana. Inače, projekt "52 nedilje tradicijske kulture", čiji je nositelj tavankutski HKPD Matija Gubec, financijski podupire Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Organizator izložbe je NIU Hrvatska riječ iz Subotice, a autori: Nada Sudarević, Davor Bašić Palković i Ladislav Suknović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!