Glas Hrvatske

22:40 / 19.12.2021.

Autor: David Rey

Rad za dobrobit hrvatske zajednice u Argentini

Jelena Nadinić

Jelena Nadinić

Foto: ustupljena fotografija (kolaž) / -

Unatoč donesenim izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu, obrada zahtjeva za hrvatsko državljanstvo traje dugo, upozorava dr. Jelena Nadinić iz Buenos Airesa, članica Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Dr. Nadinić, koliko vam znači podrška hrvatske zajednice u Argentini koja vas je predložila kao svoga predstavnika u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske?


- Želim prije svega izraziti najdublju zahvalnost svima koji su mi još jednom ukazali povjerenje, što su ponovili podršku mom dosadašnjem radu i što su me ponovno predložili za svog predstavnika. To je velika odgovornost koju želim ispuniti svojim punim angažmanom da glas argentinskih Hrvata prenesem u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Ja sam Jelena Nadinić, farmaceutkinja i doktorica znanosti sa Sveučilišta u Buenos Airesu. Radila sam u industriji farmaceutske i prirodne kozmetike za nekoliko domaćih i međunarodnih tvrtki te sam profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Buenos Airesu, danas isključivo na poslijediplomskim studijima.

Jelena Nadinić

Jelena Nadinić

Foto: ustupljena fotografija / -

Dobro poznajte tamošnju hrvatsku zajednicu i njezine izazove i probleme. Na što ćete staviti naglasak, odnosno za koja ćete se rješenja zauzimati kada su u pitanju Hrvati koje predstavljate u tom Vladinu tijelu?


- Glavni ciljevi i dalje ostaju, imati veću reprezentativnost. Ako se stotine tisuća hrvatskih iseljenika koji žive izvan Republike Hrvatske doista žele uključiti u hrvatski društveni život, onda je potrebno da njihovi pravi zastupnici budu izabrani u Sabor Republike Hrvatske.


Osim toga, jedan od glavnih problema je dugo čekanje više od dvije godine na obradu zahtjeva za hrvatsko državljanstvo u konzulatu. I to je stalni zahtjev od izmjene zakona, što je bilo pravi uspjeh, ali potrebne su mjere koje će pratiti zakon i općenito poboljšanje konzularne usluge, jer je diplomatsko osoblje premalo za toliki zadatak.


Želja za učenjem hrvatskog jezika uveliko se povećala posljednjih godina i smatramo da je to jako važno za napredak u očuvanju hrvatskog identiteta u Argentini i općenito u Južnoj Americi. Danas smo suočeni s pitanjem kako sačuvati, proširiti i ojačati hrvatski identitet među potomcima trećeg, četvrtog, petog i budućih naraštaja.


U tom smislu južnoameričke zajednice, u koje je posljednji val hrvatskih useljenika stigao prije više od sedamdeset godina, trebaju veću potporu Vlade Republike Hrvatske i drugačiju od ostalih područja u kojima živi prva i druga generacija Hrvata.


Nastava hrvatskoga jezika, uzimajući u obzir ove posebnosti Južne Amerike, te ponudu posebnih mjesta na sveučilištima i fakultetima za potomke doseljenika u Hrvatskoj, mora uključivati ​​nastavnike sa znanjem španjolskog jezika.

Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Foto: ustupljena fotografija / -

Mislite li da Hrvati diljem svijeta mogu kvalitetnije surađivati i zaista pomagati Vladi u kreiranju politika koje se tiču Hrvata izvan Republike Hrvatske?


- Naravno, vjerujem da Hrvati u svijetu mogu puno doprinijeti u mnogim aspektima, budući da smo živjeli na vrlo različitim područjima. I kao što smo mi koji živimo izvan Hrvatske željni saznati sve više o Hrvatskoj, iskustvo Hrvata izvan Hrvatske bilo bi dobrodošlo za Hrvatsku.


No, iako je usvajanje Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan nje donijelo veliki napredak u odnosima između Hrvatske i njezine dijaspore, još uvijek postoje neka temeljna prava koja nam nisu dostupna iako se teoretski čini riješenim.


Pod tim mislim na zajamčeno pravo glasa, tako teško i isključivo zbog velike udaljenosti na kojima se može glasati. Suvereno je pravo svih Hrvata, pa i onih koji žive izvan Hrvatske, da ostvaruju prava zajamčena Ustavom, koji govori o ravnopravnosti svih građana Republike Hrvatske.


Uvođenje elektroničkog ili glasovanje putem pošte tražili smo više puta. A tu mislim i na zastupljenost u zakonodavnim tijelima Republike Hrvatske. Ovim promjenama zemlja bi dosegla višu razinu demokratskog razvoja.


Te prijedloge blok južnoameričkih zemalja već iznio na zadnjem sastanku Savjeta 2021. godine. Predložili smo i otvaranje generalnih konzulata u zemljama u kojima žive Hrvati tisućama kilometara udaljeni od službenih diplomatskih misija i općenito potporu konzularnim službama kako bi se zadovoljile potrebe građana, kao što su obnova i zahtjevi za izdavanje novih putovnica, upis novorođenčadi i sl., kao i zaprimanje zahtjeva velikog broja potomaka hrvatskih iseljenika koji žele imati hrvatsko državljanstvo.

Klapa Valovi

Klapa Valovi

Foto: ustupljena fotografija / -

Navedite neke aktivnosti koje obavljate unutar hrvatske zajednice u Argentini.


- Posljednjih godina obnašla sam različite rukovodeće pozicije u Hrvatskoj udruzi Jadran iz Buenos Airesa, trenutno kao tajnica, gdje intenzivno radimo na širenju hrvatske kulture. Imamo vokalne skupine poput ženske klape Valovi, u kojoj pjevam već 20 godina, klape BA (muška), benda Legenda AR tribute i Hrvatskog zbora Jadran. Predstavnici smo Hrvatskih svjetskih igara i imamo mnogo prijava koje čekaju svoju realizaciju. Ja sam dio upravnog odbora Argentinsko-hrvatske gospodarske komore, gdje razvijamo intenzivnu aktivnost na povezivanju poduzetnika iz Hrvatske i Argentine, stvarajući i mreže unutar zemlje.


Zajedno s bivšom članicom Savjeta Ivom Vidić i nedavno imenovanim Cristianom Šprljanom provodimo prvi digitalni popis Hrvata i njihovih potomaka u Argentini, promičemo dobrovoljnu registraciju putem web stranice i provodimo više aktivnosti kako bismo to promovirali putem društvenih mreža, likovnih radionica, promicanja hrvatske kulture općenito.


U sklopu dvije institucije surađujem u organizaciji 5. Kongresa hrvatskog iseljeništva koji će se održati u Mostaru 2022. godine, uz sudjelovanje raznih institucija i govornika iz Argentine i Južne Amerike.

Jelena Nadinić s Cristianom Šprljanom

Jelena Nadinić s Cristianom Šprljanom

Foto: ustupljena fotografija / -

Glas Hrvatske Vam zahvaljuje na ovom intervjuu te želi mnogo uspjeha u radu za dobrobit Hrvata i njihovih potomaka u Argentini. Sretan Božić i Nova Godina!


- Želim se zahvaliti na podršci i predanosti Glasu Hrvatske i svim njegovim suradnicima za širenje naše vijesti i svim slušateljima i Hrvatima diljem svijeta poželjeti sretnu Badnju večer i vrlo sretan Božić.


Neka nada u novi život ispuni naša srca i s vjerom možemo izaći iz ovih teških trenutaka, kako bi 2022. bila godina rasta u svakom smislu, u ljudskim, društvenim, kulturnim i gospodarskim vrijednostima.


Vama i svim Hrvatima u svijetu želim sretan Božić uz najljepše želje u Novoj godini.


-------------------------------------------------------------------------

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!