Glas Hrvatske

10:39 / 01.05.2022.

Autor: Violeta Kalić

"Putujuća škola" u Sjevernoj Makedoniji

Sudionici Putujuće škole u RSM 2022

Sudionici Putujuće škole u RSM 2022

Foto: Violeta Kalić / HRT

U okviru međunarodne suradnje od 29. travnja do 1.svibnja u Skopjju i Tetovu odvija se realizacija projekta "Putujuća škola" u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji - ogranak Skoplje i u Tetovu u organizaciji Makedonsko-hrvatskog društva. Interaktivni projekt odvijao se u Kraljevini Švedskoj, Švicarskoj, Slovačkoj, SAD-u i Australiji, a 2008 godine predstavljen je i u Sjevernoj Makedoniji. Ove je godine realizacija projekta otpočela gostovanjem u Skoplju te nastavljena u Tetovu.

Putujuća škola 2022

Putujuća škola 2022

Foto: Violeta Kalić / HRT

U Skoplju su u petak 29. travnja u okviru realizacije projekta u prostorijama Javne Ustanove "Dom kulture "Kočo Racin" Skopjje, u salonima Galerije "KO-RA" održane interaktivne edukativne radionice u okviru programa namijenjenog izučavanju hrvatskog jezika više radionica za djecu uzrasta između devet i šesnaest godina. Otvorenju su nazočili učenici hrvatskog jezika u Republici Sjevernoj Makedoniji, predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji i članovi Zajednice Hrvata Ogranak Skopje te kulturni djelatnici, pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, lingvistkinja Ljliljana Kalinić Ordeva, kulturolog Igor Pop Trajkov i drugi. 


Prigodan govor su u povodu suradnje između dviju zemalja održala je Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica odjela za školstvo,znanost i šport u Hrvatskoj matici iseljenika koja je govorila i kao predstavnica Hrvatske matice iseljenika te u ime skupine nazočnih voditelja različitih radionica Putujuče škole koja aktivno djeluje putem brojnih projekata u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta. Istaknula je njezine ciljeve i značenje, posebice za najmlađe. Tom je prigodom istaknuto značenje višestrukih poveznica koje pomiču horizonte otvarajući nove mogućnosti za sljedeće brojne zajedničke projekte u svim sferama kulture, izobrazbe, znanosti i istodobno očuvanju identiteta pojedinca i malih zajednica kakva je i hrvatska zajednica u Sjevernoj Makledoniji i njezinh članova koji su na različite načine vezani za matičnu zemlju, jedni rođenjem, drugi podrijetlom, školovanjem, radom, suradnjom u različitim sferama uključujući pored kulture i znanosti i gospodarstvo. Goste je pozdravio i poželio uspješan rad Putujuće škole i gospodarstvenik Nenad Nemet koji je i predsjednik Zajednice Hrvata - Ogranak Skoplje. Posebice je istaknuta kontinuirana suradnja putem različitih projekata i brojne inicijative i zalaganja lektora Vedrana Iskre koji je bio i dugogodišnji učitelj hrvatskog jezika i kulture u Sjevernoj Makedoniji.


Tako su se i ove godine radionice odvijale uz veliku pozornost svih polaznika pod rukovodstvom voditelja s višegodišnjim iskustvom lektora hrvatskog jezika Vedrana Iskre te sudjelovanjem Grozdane Lajić Horvat iz Kazališta mladih, Lade Kanajet Šimić iz Hrvatske matice iseljenika i Marije Matković, voditeljice plesne radionice. Uspješno su u duhu edukativnog ozračja, ali i uz punu kreativnu pozornost i u ozračju vedrine objedinile i ples i glazbu, dramski izričaj i savladavanje i nadopunu osnovice hrvatskog jezika putem različitih interaktivnih formi.


Nakon prošlogodišnjeg održavanja Putujuće škole u online izdanju radi mjera ograničenja u tom periodu još aktualne pandemije, ove se godine gostovanje i rad sa radionicama i učenicima odvijaju opet uživo. Projekt je započeo devedesetih godina, a odvijao se i u periodu između 2004. i 2009. godine u iseljeništvu diljem svijeta.


Edukativno-obrazovni program objedinjuje više ciljeva po svom značenju, kako u okviru međunarodne suradnje, tako i istodobno u cilju poticanja - ne samo prijateljstva koje je ponajčešče trajna i temeljita poveznica među ljudima, nego prije svega u cilju uspostavljanja i širenja kontakata s ustanovama i pojedincima, stručnjacima diljem svijeta, posebice s najrazličitijim profilima pojedinaca iz oblasti kulture, drame, s piscima, pjesnicima, redateljima, ali i s plesnim umjetnicima, dramskim glumcima, glazbenicima, likovnjacima... i s svim onima čija je stručna djelatnost specijalizirana ili usko povezana sa sličnim sadržajima edukativnog i obrazovnog značenja te uspostavljanja što šire mreže za komunikaciju i interakciju s ustanovama i pojedincima i u budućim projektima diljem svijeta. 


Za vjerovati je da će realizacija ovog projekta biti istodobno i poticaj za dalje produbljivanje i nadogradnju sve intenzivnije suradnje između dviju zemalja, Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije na svim poljima, u svim sferama djelovanja te posebice poticati mladež na njegovanje i očuvanje svog kulturnog identiteta i putem ovakvih različitih edukativnih formi kakve su sve više aktualne kreativne radionice koje na najneposredniji način stvaraju spontane uvjete za neposrednu kreativnu komunikaciju i daljnja djelovanja i u cilju međusobne suradnje, stvaranja novih kontakata, poznanstava i prijateljstva diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!