Glas Hrvatske

14:06 / 06.10.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji

Foto: screenshot kroaten.hrvati.wien

Foto: screenshot kroaten.hrvati.wien

Foto: - / -

Nakon osnivajućeg sastanka udruge Hrvatski dom kojom se žele povezati sva hrvatska društva u Austriji, najavljeni su brojni projekti do kraja godine među kojima u prosincu veliki susret hrvatskih udruga.

Bit će to prvi zajednički susret hrvatskih udruga u Austriji od hrvatske samostalnosti. Snaga zajedništva za dobrobit mnogobrojne hrvatske zajednice u Austriji, u smislu društvenog, intelektualnog, kulturnog, poduzetničkog, sportskog i svakog drugog potencijala jednostavno se mora pokazati, ističe Andrej Lucić, predsjednik Inicijativnog odbora Hrvatskog doma.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije, turizma i običaja – samo su  neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma koje će biti predstavljene na kongresu.

Foto: screenshot kroaten.hrvati.wien 

Foto: screenshot kroaten.hrvati.wien 

Foto: - / -

U planu je već nekoliko projekata koje namjeravaju predstaviti mjerodavnim hrvatskim institucijama, najavljuje Lucić očekujući pritom pozitivan stav i dobru volju u pokretanju istih. Jednako tako, namjeravaju pokucati i na vrata austrijskih gradskih i saveznih vlasti kako bi ojačali svoj položaj u austrijskom društvu, naravno u duhu nastavka njegovanja i unapređivanja dobrih austrijsko-hrvatskih odnosa – zaključio je Lucić.

Lucić je jedan od uspješnijih hrvatskih poduzetnika u Austriji čija se tvrtka bavi zbrinjavanjem i recikliranjem građevinskog otpada kao temeljnom djelatnosti unutar raznolikih zadaća grupacije, a zapošljava više od stotinu radnika.

(izvor: kroaten.hrvati.wien)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!