Glas Hrvatske

10:07 / 06.07.2021.

Autor: Violeta Kalić

Prva samostalna izložba Viktora Branđolice u Skoplju

Otvorenje izložbe Viktora Branđolice i Marije Svetieve

Otvorenje izložbe Viktora Branđolice i Marije Svetieve

Foto: Glas Hrvatske / HRT

U skopskoj Galeriji "KO- RA" u Javne ustanove Dom kulture "Kočo Racin" u Skoplju u petak 2. srpnja otvorena je izložba "Krik prirode" na kojoj su predstavljene fotografije i plakati/posteri Viktora Branđolice i grafike mr sc Marije Svetieve.

U malom salonu Galerije "KO-RA" po prvi put samostalnom se izložbom predstavio Viktor Branđolica, mladi autor hrvatskoga podrijetla. Rođen je 1996. godine u Skoplju, diplomirao na Europskom Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Skoplj, kao grafički dizajne). Sudjelovao je u više skupnih izložbi na Fakultetu Sveučilišta te izvan njega, kao i na na nekoliko tematskih izložbi u Galeriji "Ko- RA" čija je programska smjernica pored promidžbe renomiranih autora, promidžba mladih tek diplomiranih autora različitih smjerova Fakulteta za umjetnost.


Na ovoj prvoj samostalnoj izložbi naslovljenoj "Krik prirode "Viktor Branđolica predstavlja dio svog recentnog opusa - fotografije nastale s ciljem zaštite prirode i postere kojima apelira neposredno za zaštitu okoliša u kontekstu najaktualnije teme - zaštite Zemlje izložene svekolikoj opstrukciji i devastaciji tehnologizacijom i brojnim kemijskim reagensima suvremene civilizacije koje su dovele Planet do ruba samouništenja, do neslućenih i nesagledivih posljedica diljem svijeta, te sučeljavanja sa pitanjem daljeg opstanka čovjeka i svih živih bića.


- Njegove su fotografije - otrgnute iz čarobnog ruha bogate riznice prirode čijem uništenju svjedočimo i koje vodi njezi noj agoniji i njezinom kriku na izdisaju... - istanuto je na otvorenju.  


Branđolica je rođen i odrastao u obitelji brojnih eminentnih umjetnika iz više sfera umjetnosti, među kojima su djed Ljubomir Branđolica, glasoviti skladatelj hrvatskog podrijetla rodom iz Dubrovnika i Koločepa opjevanog u brojnim ostvarenjima te oca Vlahe Branđolice, vrsnog fotografa. Njegova je baka Vere bila primabalerina Skopskog Nacionalnog teatra - Opere i baleta, a majka Marija Svetieva, magistra grafike. Kao eminentna umjetnica i inozemne karijere, nagrađivana je sa 17 nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera na natječajima u zemlji i inozemstvu (u R.S.Makedoniji, Francuskoj, Italiji, Švedskoj i Japanu).


Svetieva je rođena u Skoplju 1960. godine gdje diplomira i magistrira na Fakultetu za likovne umjetnosti, na odsjeku za grafiku i grafički dizajn. Diplomira i na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Skoplju. Članica je Društva likovnih umjetnika R.S.Makedonije i Inozemne udruge grafičara u Rimu gdje živi i radi u periodu 1990-1995. godine. Na Sveučilištu u Bologni specijalizira grafiku te postaje predsjednica i Filmske kuće Gold Film i filmske kuće "Farfara Anstalt" iz Rima. Sudjelovala je u više od 290 skupnih izložbi u zemlji i diljem svijeta, te realizirala 49 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložbas Viktora Branđolice i Marije Svetieve

Izložbas Viktora Branđolice i Marije Svetieve

Foto: Glas Hrvatske / HRT

Zajednička izložba odiše kompaktnošću ugođaja, simultanim objedinjavanjem različitih estetika, tehnika, sazvučja i harmonija vizualnih znaka i simbola koji se nadopunjuju u jednoznačnom nastojanju i poruci putem likovnog govora.

Odabir izričaja već iskusne umjetnice Marije Svetieve je u duhu njezine prepoznatljive poetike i sinopsisa, koji sve više uranja u rezignaciju kao da se sučeljava sa naziranjem apokaliptičnog, koje se nazire, kroz odbir siluetnog i asocijativnoj utjelovljeng u sve tamnijim akordima i harminijama tmine, dok se opus Viktora Branđolice odlikuje vriskom vibrantnog kolorita i životvornih simbola viviseciranih iz pazuha prirodne baštine, još punih titraja vibrantne svježine i treptaja svjetla koje se zrcali u vodi i blješti, prelama i multiplicira ugođaj.


Markantnost elementa i kompozicije nadnaravno strukturirane i protkane sazvučjem jarkih, zvučnih frenetičnih u artikulaciji simbola koji presonificiraju i artikuliraju ozračje i bude ugođaj povišene estetike artikuliranog nadahnuća satkanog u pasaže napojene harmonijom simbola prirode, jarkim pigmentima, vibrantnom teksturom i često strukturom inverzije, efekta zrcala u vodi koja mistificira i daje nadnaravni ugođaj kompozicijama posebnog ugođaj, neočekivanog odabira objekata, elemenata, predjela,izgrađenog likovno-estetskog spektra mogućih izričaja jednog mladog, ali nadahnutog i već zrelog autora.


Cjelina dviju sinergija - mladog dizajnera i fotografa Viktora Brangjolice i zrele i iskusne umjetnice Marije Svetieve odiše kompaktnošću harmonije različitih izričaja koji se nadopunjuju. Naslućuje se nenametljivo nastojanje da se fokusira pozornost ne samo na odabir likovne leksike i vizualizacije povišenog i artikuliranog estetskog ugođaja, već prije svega da se pobudi pozornost na tematsku inačicu globalnog značenja koja je ovdje objedinila ne samo različite sinergije, dvaju autora i njihove autorske izričaje, tehnike, več i premostilai objedinila generacijsku dob i objedinila artikulaciju likovnog govora.


Viktor Branđolice je dizajnirao i katalog i poster, a realizaciju izložbe pomogao je Grad Skoplje.


Izložba dvaju umjetnika predstavljena je u velikom i malom salonu Galerije "KO-RA". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!