Glas Hrvatske

12:00 / 13.11.2022.

Autor: Slavica Štefić

Prva dječja Mini olimpijada starih igara u Rimu

Povlačenje konopca

Povlačenje konopca

Foto: ustupljena fotografija / -

U organizaciji udruge "Jedna Musica" iz Kruče/Acquaviva Collecroce na čelu s predsjednicom Antonelle D'Antuono i udruge "Hrvatsko-talijanski Mozaik" iz Rima pod predsjedništvom Ivane Miline, te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog RHevastvana Hovateda RHvateda u Talijanskoj Republici, ova sportska manifestacija održana je 6. studenog u Rimu.

Uz učenike hrvatske nastave u Rimu i Molizeu, na igrama su sudjelovali i učenici-predstavnici zajednica iz Ukrajine, Madagaskara i Italije.


Djeca su odmjerila snagu u 5 različitih starih igara, što je izazvalo oduševljenje. Od starih igara izabrane su sljedeće: skakanje u vrećama, potezanje konopa, preskakanje konopa, nošenje loptice na žlici i nošenje košare na glavi. Uz natjecateljski duh, djeca su se odlično zabavila i dobila priliku upoznati vršnjake.


Sadržaja nije nedostajalo ni za ostale posjetitelje jer su oni najmanji imali igraonicu starih igara. Sva djeca dobila su narukvicu i diplomu za sudjelovanje. Nakon čega su uslijedili prigodni govori predsjednice udruge Jedna muzika, Antonelle D'Antuono koja je pozdravila sve nazočne, ispred Veleposlaništva RH u Rimu, u ime veleposlanika Jasena Mesića i svoje osobno ime publici se obratila Iva Pavić te pozdravila nazočne.


Organizatori su sudionicima podijelili pehare, medalje i majice, uz zvukove nacionalnih himni. Prvo mjesto pripalo je ekipi Hrvatske, drugo Madagaskaru, treće Ukrajini i četvrtoj Italiji.


Završne riječi pripale su voditeljici igara podpredsjednici udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, Zrinki Bačić.


- Nakon duge dvije pandemije godine djeca su dobila priliku opet osnažiti zajedništvo, ljubav prema domovini, sportski duh te steći lijepe uspomene, zahvaljujemo svim zajednicama na odazivu i na želji da dodatno ojačamo suradnju između hrvatske, madagaskarske, ukrajinske i talijanske zajednice. Radosno iščekujemo sljedeću priliku za ponovni (sportski) susret, kazala je Bačić


Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim koja je kao šećer na kraju razveselila goste, posebno one najmanje, palačinkama.


Nakon sportskog dijela, roditelji i učenici uživali su u talijanskim specijalitetima, glazbi i plesu. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati.


Organizator zahvaljuje pokroviteljima projekta: Središnjem Državnom uredu za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvu RH u Talijanskoj Republici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!