Glas Hrvatske

10:30 / 16.11.2021.

Autor: HRT

Proslavljeno dvadeset godina Berlinskog magazina

20 godina Berlinskog magazina

20 godina Berlinskog magazina

Foto: Berlinski magazin / ustupljena fotografija

Svečani prijem povodom 20 godina Berlinskog magazina, najstarijeg mjesečnika za Hrvate u SR Njemačkoj, obilježen je pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj, u prostorijama veleposlanstva u Berlinu. 

Svečanost je započela hrvatskom himnom koju je otpjevala Evelin Novak hrvatska operna pjevačica, od 2011. godine stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu u Njemačkoj. U glazbenom dijelu na glasoviru nastupila je Terezija Budimir koja je svirala pjesme Olivera Dragojevića.


Na početku svečanosti obilježavanja nazočne je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, koji je govorio kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića, te Ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i na kraju u svoje osobno ime kao veleposlanik RH u SR Njemačkoj. 


- Meni je osobna čast da se možemo naći ovdje u veleposlanstvu, pogotovo u ovim vremenima kada je za sve nas iznimno teško biti zajedno i organizirati događaje. Radujem se da se možemo naći i da veleposlanstvo može biti mjesto okupljanja hrvatskih građana i naših njemačkih prijatelja. Posebna mi je čast da danas možemo proslaviti ovaj važan jubilej. Mislim da se Berlinski magazin u ovih 20 godina etablirao kao medij koji povezuje i kao medij koji daje dostojne i prave informacije o zbivanjima Hrvata u Njemačkoj s jedne strane, a također i za sve hrvatske iseljenike diljem Njemačke, kao jedna važna poveznica između Njemačke i Hrvatske - rekao je Bakota. 


Nazočne je potom pozdravio dr. Veselko Janović - vanjski član Saborskog Obora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


Nazočne je pozdravio glavni urednik i izdavač Berlinskog magazina Željko Matić osvrnuvši se na dvadeset godina najstarijeg mjesečnika na hrvatskome jeziku u Njemačkoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!