Glas Hrvatske

08:17 / 14.08.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Proslavljen Dan Katoličkog društva „Ivan Antunović“

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Ivan Antunović“.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Ivan Antunović“.

Foto: ustupljena fotografija / Katoličko društvo „Ivan Antunović“

Katoličko društvo „Ivan Antunović“ priredilo je 11. kolovoza 2022. godine tradicionalnu književnu večer uoči središnje proslave Dužijance u svečanoj dvorani HKC-a „Bunjevačko kolo“ u Subotici. Time je ovo Društvo obilježilo i svoj dan.

Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je vlč. Josip Štefković, predsjednik Katoličkog društva "Ivan Antunović".


Književna večer bila je posvećena liku i djelu dr. Matije Maće Evetovića (1894. – 1972.) poznatog znanstvenika, književnika te društvenog i kulturnog djelatnika grada Subotice, čija se 50. obljetnica smrti obilježava ove godine. 


Prigodno predavanje održao je povjesničar i arhivist te ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici gospodin Stevan Mačković.  Zbor „Collegium musicum catholicum“ uveličao je ovaj događaj izvođenjem dvije skladbe domaćih autora.


Program je vodila Lucija Ivanković Radaković, a predsjednik Društva vlč. Josip Štefković je u drugom dijelu programa proglasio ovogodišnje dobitnike nagrade "Ivan Antunović". U kategoriji zaslužnog pojedinca to je prof. dr. Josip Ivanović. U kategoriji brojne i aktivne obitelji nagrađena je obitelj Zdenka i Jasne Dulić iz Župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina. U kategoriji zaslužne udruge ili institucije, nagrada je dodijeljena časnim sestrama dominikankama koje ove godine obilježavaju 75. obljetnicu svoga djelovanja u Subotici, a nagradu je primila s. Nada Ivanković, priora.


Društvo "Ivan Antunović" je izrazilo svoju zahvalnost HKC-u "Bunjevačko kolo" na lijepom gostoprimstvu te institucijama koje su pomogle realizirati program i osigurati nagrade a to su: Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo na obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice te Hrvatski Caritas.


Tomislav Vojnić Mijatov

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!