Glas Hrvatske

00:34 / 30.01.2023.

Autor: David Rey

Proslava svetog Vlaha u Limi

Proslava svetog Vlaha

Proslava svetog Vlaha

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatska udruga Dubrovnik

Hrvatska zajednica u Peruu slavi blagdan svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, misom u župi svetog Leopolda i svečanim domjenkom u sjedištu Hrvatske udruge Dubrovnik u Limi.

- Ja sam Pedro Puh, predsjednik Hrvatske udruge Dubrovnik iz Lime, Perua, stogodišnje ustanove osnovane 7. siječnja 1906. godine.


Za nas se proslava svetkovine svetog Vlaha pokazalo vrlo važnim. To je naša institucionalna proslava koju obilježavamo svake godine od osnutka. I to iz razloga što je većina članova utemeljitelja došla iz spomenutog grada, čiji je zaštitnik upravo sveti Vlaho.


Ove godine prema običaju, članovi, rodbina i prijatelji hrvatske zajednice s prebivalištem u Limi najprije će se susresti u župi svetog Leopolda Hrvatskog vikarijata u Peruu. U kojoj će monsinjor Drago Balvanović, u koncelebraciji s ocem Markom Jukićem, služiti svečanu misu u čast našem svecu, uz tradicionalno stavljanje svijeća oko grla nazočnih - ističe Peruanac hrvatskih korijena.

Svečana večera u sjedištu Hrvatske udruge Dubrovnik


- Potom odlazimo u prostorije naše ustanove, gdje će se održati svečana proslava koja započinje koktelom uz pratnju violinista, uz repertoar hrvatske glazbe koji će pratiti nazočne. Da bi zatim uživali u ugodnoj i zanimljivoj večeri na kojoj će sudjelovati oko 350 ljudi.


Na manifestaciji će se tipična glazba naše daleke Hrvatske pomiješati sa suvremenom glazbom, u ambijentu posebno ukrašenom povodima vezanim uz ovu svečanost. Bit će nazočna naša draga hrvatska konzulica Ana María Kuljevan, kao i drugi članovi diplomatsko-konzularnog zbora prijateljskih zemalja i peruanskih vlasti. Događaj će trajati nekoliko sati - naglašava Pedro Puh.

Pozdrav Glasu Hrvatske


- Iz Lime, Peru, upućujem srdačan pozdrav svim članovima ostalih hrvatskih zajednica u Latinskoj Americi. Također, poseban pozdrav našem dragom prijatelju Davidu Reyu, iz programa Glas Hrvatske, koji nas spaja i omogućuje da budemo informirani o vijestima iz naše daleke domovine, ali i iz drugih hrvatskih zajednica u Latinskoj Americi.


Primite srdačne pozdrave od hrvatskih prijatelja iz Perua - zaključuje Pedro Puh, predsjednik Hrvatske udruge Dubrovnik iz Lime, Peru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!