Glas Hrvatske

11:29 / 31.05.2023.

Autor: Matija Jerković

Proslava Dana državnosti u Rosariu

Podizanje hrvatske zastave na središnjem spomeniku argentinskoj zastavi

Podizanje hrvatske zastave na središnjem spomeniku argentinskoj zastavi

Foto: Matija Jerković / -

Jučer, 30. svibnja, održana je svečanost povodom Dana državnosti u organizaciji Počasnog konzulata Republike Hrvatske za Litoralnu Argentinu u Rosariu. Ovaj važan događaj obilježen je na središnjem spomeniku argentinskoj zastavi, poznatom kao Monumento a la Bandera, kroz podizanje zastave Republike Hrvatske uz zastavu Republike Argentine. Proslavi su prisustvovali predstavnici mjesnih vlasti Rosarija, kao i predstavnici i članovi hrvatske zajednice.

Svečanost je započela rano ujutro podizanjem argentinske zastave na glavnom stupu spomenika, zajedno s hrvatskom zastavom. Ovim simboličnim činom izraženo je priznanje državi domaćinu i njezinom značaju u ovom događaju, kao i priznanje brojnoj hrvatskoj zajednici koja živi u Litoralnoj Argentini.


Nakon toga, uslijedio je svečani čin u "Sali zastava". Vijence je položio gospodin Mirko Juraga, počasni konzul Republike Hrvatske za Litoralnu Argentinu, zajedno s Draženom Juragom, bivšim počasnim konzulom u Rosariju, i Anom Poalom Coveacevich, predsjednicom Hrvatskog kulturnog kluba u Rosariju. 

Galerija
Sala zastava u Rosariju, Foto: Matija Jerković/-
Govor počasnog konzula Mirka Jurage, Foto: Matija Jerković/-Proslava Dana državnosti u Rosariu, "Sala zastava", Foto: Matija Jerković/-Proslava Dana državnosti u Rosariu, "Sala zastava", Foto: Matija Jerković/-Proslava Dana državnosti u Rosariu, "Sala zastava", Foto: Matija Jerković/-

U svom govoru, počasni konzul Mirko Juraga podsjetio je prisutne na povijesnu važnost ovog dana, 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor. Govor je zaključen osobnim komentarom o povijesti njegove obitelji i njihovom dolasku u Argentinu.


Konačno, događanje je završeno okupljanjem kod obližnjeg spomenika "Zvonimirova lađa". Dražen Juraga, bivši počasni konzul u Rosariju, istaknuo je važnost hrvatske kulture za očuvanje nacionalnog identiteta. Njegove riječi podsjetile su prisutne na vrijednost kulturne baštine koja povezuje hrvatsku zajednicu u Argentini.

Galerija
Proslava Dana državnosti u Rosariu, "Zvonimirova lađa", Foto: Matija Jerković/-
Proslava Dana državnosti u Rosariu, "Zvonimirova lađa", Foto: Matija Jerković/-

Drugi dio proslave bit će održan 12. lipnja u Hrvatskom kulturnom centru u Rosariju, gdje će se nastaviti obilježavanje hrvatskog Dana državnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!