Glas Hrvatske

17:03 / 13.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Proslava Dana državnosti u Kanadi

Proslava Dana državnosti u Kanadi

Proslava Dana državnosti u Kanadi

Foto: Franjo Bertović / ustupljena fotografija

Proslava Dana hrvatske državnosti i 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održana je u banket dvorani gradskog poglavarstva grada Mississauge, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske. Generalni konzul g. Ante Jović organizirao je prijem za mnogobrojne Hrvate i kanadske prijatelje najveće industrijske i gospodarske kanadske provincije Ontario. 

Proslava Dana državnosti u Kanadi

Proslava Dana državnosti u Kanadi

Foto: Franjo Bertović / ustupljena fotografija

U ovoj teritorijalno drugoj po veličini kanadskoj provinciji (kao Francuska i Španjolska zajedno) s 14 milijuna stanovnika, svoj dom našlo je na tisuće Hrvata i razvilo mnoge društvene i političke organizacije te podiglo hrvatske crkve u gotovo svim većim gradovima. Kroz višegodišnje razdoblje, s pravom bi se moglo kazati i više stoljetno, hrvatski doseljenici uključili su se u sve razine društvenog i političkog života te pridonijeli gradnji, inovacijama i razvoju svoje nove domovine Kanade. Vrlo su priznati i cijenjeni, što je bilo vidljivo i tijekom ovog prijema i slavlja Dana državnosti, neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.


Proslava je započela s dobrodošlicom od strane domaćina, veselim susretima mnogih poznanika, poslovnih ljudi, društvenih i političkih te crkvenih predstojnika. Lijepo je bilo vidjeti mnoge koje nismo vidjeli kroz ove posljednje dvije pandemijske godine te osvježiti uspomene jedni na druge a posebno one koji su 'potisnuti' iz javnosti zbog odlaska u mirovinu ili preseljenja.


Među njima je bila i legendarna gradonačelnica Mississuge Hazel McCallion koja je bila na čelu ovog dinamičnog i brzorastućeg grada 36 godina. Bila je vrlo marljiva, iskrena i voljena osoba od svojih sugrađana i naših Hrvata. Došla je uveličati veliki datum našeg naroda a nedavno je proslavila 101. rođendan! Došao je i bivši član Federalnog parlamenta u Ottawi - Janko Perić (iz Cambridgea, ON), te Robert Bratina (iz Hamiltona, ON). Ponos je bilo vidjeti u nazočnosti vijećnika grada Mississuga Johna Kovača. Da nabrojimo sve uglednike, bio bi to dug ali prepoznatljiv popis osoba.


Svečanost je započela hrvatskom i kanadskom himnom koje su vrlo lijepo izvele dalmatinska klapa "Kartolina“ iz Windsora u Ontariju. Klapa je otpjevala još nekoliko pjesama i zabavljala prisute uz poduže aplauze.


Na pozornici lijepe i prigodne govore održali su gradonačelnica Mississuge Bonnie Crombie, predsjednik Kanadsko-hrvatske gospodarske komore (Canadian Croatian Chember of Commerce) Franjo Vismeg te generalni konzul Ante Jović. Konzul Jović održao je vrlo pamtljiv govor osvrnuvši se na povijesni datum, kad je stvoren temelj i međunarodno priznata neovisna, slobodna i demokratska Republike Hrvatske. Na velikom platnu prikazan je video HRT i prijenos tih povijesnih zbivanja, kad je predsjednik dr. Franjo Tuđman obznanio javnosti radosnu vijest: stvorene je Republike Hrvatske. Konzulu Joviću uručena je posvetna paketa predsjednika vlade Provincije Ontario Douga Forda.


Proslava je nastavljena ugodnim i veselim druženjem svih uzvanika uz domjenak i probrana hrvatska vina.


(Franjo Bertović)

Kolaž fotografija s proslave Dana državnosti u Kanadi

Kolaž fotografija s proslave Dana državnosti u Kanadi

Foto: Franjo Bertović / ustupljene fotografije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!