Glas Hrvatske

10:49 / 03.06.2022.

Autor: David Rey

Proslava Dana državnosti Hrvatske u Čileu

Proslava Dana državnosti Hrvatske

Proslava Dana državnosti Hrvatske

Foto: osobna arhiva / Kruskaya Rendić

U Santiagu de Chileu obilježena je trideseta godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Čile i Republike Hrvatske te Dan državnosti Hrvatske.

- Hrvatska zajednica Santiago de Chile obilježila je Dan državnosti Republike Hrvatske raznim aktivnostima u kojima su sudjelovale različite skupine naše hrvatske zajednice i potomaka. Najprije, u Kazalištu Oriente u Santiagu imali smo koncert Zagrebačkih solista.


Zatim smo u Gradskom kazalištu Las Condes uživali u posebnom koncertu Nacionalnog simfonijskog orkestra Čilea “Hrvatska i Čile ujedinjeni u glazbi”, u povodu 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Čile i Republike Hrvatske i u sklopu obilježavanja Dana državnosti Hrvatske.


Koncert je dirigirao poljski maestro Dawid Runtz, dirigent Zagrebačke filharmonije, a na njemu je sudjelovao i hrvatski izvođač Nikša Bobetko, solist na kontrabasu ovog izvanrednog ansambla. Na koncertu je izvedena Koncertna uvertira Borisa Papandopula, jednog od najvećih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća - izjavila je Kruskaya Rendić, Čileanka hrvatskog podrijetla.

Kruskaya Rendić

Kruskaya Rendić

Foto: osobna arhiva / Kruskaya Rendić

Hrvatska zajednica obilježila je Dan državnosti Republike Hrvatske


- U subotu 28. svibnja održana je svečana večera na Hrvatskom stadionu u Santiagu. Predstavile su se različite mlade i dječje folklorne skupine u kojima su sudjelovale i naše djevojčice iz Duše Hrvatske Čile koje su nas oduševile prekrasnim plesovima i pjesmama iz naše domovine Hrvatske. Bio je velik odaziv hrvatske zajednice koja živi u Santiagu i okolici.


Proslavu nastavljamo projekcijom ciklusa hrvatskih filmova koji će se prikazivati ​​u Santiagu, Punta Arenasu, La Sereni, Iquiqueu i Antofagasti. Na Fakultetu za urbanizam i arhitekturu u Santiagu otvara se izložba Etnografskog muzeja Zagreba “Braća Seljan - hrvatski istraživači u Južnoj Americi”.


Hrvatska zajednica i naša skupina Duša Hrvatska Čile titraju ovim i drugim proslavama koje nas približavaju domovini naših predaka. Sa svoje strane želim pozdraviti hrvatsku dijasporu u nadi da je radosno proslavila Dan državnosti Republike Hrvatske. Srdačan pozdrav iz Čilea - kaže Kruskaya Rendić, Čileanka hrvatskih korijena.

Nacionalni simfonijski orkestar Čilea i Zagrebački solisti - plakati

Nacionalni simfonijski orkestar Čilea i Zagrebački solisti - plakati

Foto: osobna arhiva / Kruskaya Rendić

Rosanna Magaš, predsjednica Hrvatskog kluba u Santiagu de Chileu


- Hrvatska dijaspora u našoj zemlji, koja broji gotovo 200 tisuća ljudi, a čine je Hrvati koji žive u Čileu, djeca, unuci i praunuci koji se poistovjećuju sa korijenima svojim predaka, važan je doprinos hrvatskom narodu.


Tako su vlasti trajno ocijenile na najvišoj razini, a tako smatramo i mi, da kroz najreprezentativnije organizacije ne štedimo napore da zbližimo dijasporu, surađujemo u širenju našeg identiteta i kulture, potaknemo najmlađe na učenje jezika te održavati tradiciju u kulturi, plesu, zborskom pjevanju, književnosti, kuhanju, sportu i mnogim drugim aktivnostima.


Dijaspora raspoređena u različitim zemljama dio je Hrvatske, cjelovita je Hrvatska i prepoznaje se u svojoj prapostojbini -  zaključuje Rosanna Magaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!