Glas Hrvatske

10:48 / 18.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Pronašao mir na Havajima

Kadar iz promo filma (Foto: snimka zaslona/facebook)

Kadar iz promo filma (Foto: snimka zaslona/facebook)

Foto: - / -

Donosimo priču koja nas vodi na Havajsko otočje gdje su život i profesija odveli poznatog mađarskog novinara hrvatskog podrijetla, Tvrtka Vujića. Taj Pečušanin iza sebe ima brojne televizijske emisije i dokumentarne filmove; prava je ikona među mađarskim Hrvatima, a Amerikanci o njemu snimaju i film. S njime je razgovarala Timea Šakan Škrlin iz Hrvatske redakcije Mađarske televizije.

Novinara i publicista Tvrtka Vujića možda ne treba predstaviti našoj hrvatskoj zajednici, no njegove zasluge u novinarstvu su velike i priznate. Donosi nam uvijek dojmljive priče što u dokumentarnim filmovima, knjigama ili na svojim predavanjima. Tvrtko obilazi čudna mjesta i obične heroje, a danas živi na Havajima.

Timea Šakan Škrlin: Vidim sve je u redu, kapa na glavi, košulja sa cjetnim uzorkom… To je taj aloha osjećaj?

Tvrtko Vujić: Aloha, znači, to je jedan pozdrav ovdje na Havajima. Dakle, ja živim sad na Havajima sa svojom obitelji. Ali, aloha znači i nešto drugo. Ovdje, ovdašnji Polinežani kažu da je to duh Boga. Naprimjer, sada kada pričamo to je četvrtak, ali oni ga zovu aloha-četvrtak. Ja sam pitao njih da što je razlika između aloha četvrtka i drugih dana. Ništa. Jer sutra će biti aloha petak pa aloha subota. Dakle, aloha je stvarno onaj mir.

Šakan Škrlin: Ti si isto našao svoj mir? Jer tragajući uvijek neke zanimljive priče, obišao si bezbroj zemalja u svijetu. Sam si rekao da si obišao i pakao, a sada si u raju. Da li si ti izabrao Havaje ili su Havaji izabrali tebe?

Tvrtko Vujić: Amerikanci su izabrali Havaje za mene. Dakle, ja sam ovdje na jednom poslu. Prije svega da kažem to nije jedan luksuzni odmor što smo platitili za desetak milijuna forinti. Ja ovdje radim. Radi se o sljedećem: ja u jednom velikom projektu pričam o tome što je pakao. Kako si spomenula, ja sam obišao od Sjeverne Koreje do drugih diktaturističkih zemalja, bio sam na Kuganama, u ratu, u Černobilu, u onim zemljama za koje stvrano mogu kazati da je pakao. Ovdje živim u raju na ovoj zemlji. Baš onaj kontrast je interesantan. Ja sada stvarno mogu procijeniti što je živo, što je vrijednost života. Dakle, ja sam ovdje u jednom projektu, velikom projektu. To je i film, i predavanje…

Dokumentarni film o Tvrtkovom radu i životu snimit će američki dokumentarista Sanjeev Chatterjee, no detalji filma još su pod velom tajne. Znamo jedino da će sada njega pitati, a ne obrnuto. No, Tvrtko ni na Havajima ne prestaje biti novinar, na svojoj facebook stranici gdje ima više od pola milijuna pratitelja neprestano proizvodi zanimljive sadržaje.

Tvrtko Vujić: To je jedno veliko društvo, tri puta veće nego cijelo stanovništvo mog rodnog grada Pečuha. Mogu kazati da je to veliko društvo, kompanija, ljudi širom svijeta, ali ovdje nema državnih granica. Stavio sam emisiju na svoju Facebook stranicu kao televizijsku emisiju. Ne bih kazao da imam svoj televizijski kanal, ali svoju televizijsku emisiju imam. I to gledaju od Australije do Alaske, od Mađarske do Njemačke. I to je interesantno da sam to sa svojim pomoćnicima iz Mađarske mogao napraviti. I što je bio uvijek moj san: da ja svoj televizijski studio zapravo imam u svom džepu.

Šakan Škrlin: Bilo gdje si, na bilo kojoj strani svijeta uvijek sretneš Mađare. Da li i Hrvate susrećeš, ili da li ima Hrvata na Havajima?

Tvrtko Vujić: Ovdje je jedan naš prijatelj iz Bosne i Hercegovine, Bošnjak i naravno da sam našao Hrvate. Možda naši hrvatski prijatelji ne znaju, ali to nikad nije bila destinacija Hrvata. Dobro se zna da u Južnu Ameriku mnogi su otišli. Ovdje na Havajima našao sam Pavicu, jednu jedinu Hrvaticu ovdje na otocima. Ona je rođena na otocima u Hrvatskoj, i došla je ovamo na sveučilišt, ostala je ovdje, udala se za Amerikanca, imaju svoju djecu, jako lijepo i oni pričaju hrvatski. Tako da mi smo ovdje dvoje Hrvati. Baš smo se dogovorili da ako Mađari, kojih ima 80-ak na ovom otoku Oahu, imaju svoje malo udružeje havajskih Mađara, onda ćemo mi organizirati udruženje havajskih Hrvata. I puno zahvalan Pavici, a i ona meni, da možemo pričati svaki dan, jer ovdje ja nemam s kim pričati na svom materinjem jeziku.

No, Tvrtko ima s kim pjevati na hrvatskom jeziku, nedavno je snimio spot s Tamburaškim sastavom Koprive iz Mađarske.

Šakan Škrlin: Naslov pjesme: Dok palme njišu grane. Jesi li puno razmišljao o pjesmi koju ćeš otpjevati?

Tvrtko Vujić: Ne. To je zato bilo jer svaki dan kad sam izlazio sa svojom obitelji vidio sam da tu svi imaju palmu. Palma je ovdje kao što ti kod kuće imaš cvijeće. Ništa posebno. Ako bi kodkuće u Mađarskoj vidjeli palmu na ulicama, rekli bi wow. Ovdje svatko ima palmu. Jako sam ponosan na ovu suradnju. Pogledao sam, ja živim u gradu Waipahu, oni su iz Petrovog sela, Szentpeterfa, što Mađari kažu. Pogledao sam, 12370 km. Možda to je najduža da tako kažem suradnja u mojoj karijeri. Mi smo snimili sve ovo iz 12370 km udaljenosti. Cilj nam je bio da malo dajemo potporu, možda i veselje, snage onim ljudima koji se bore u našoj regiji. Za svoja radna mjesta, za svoj život, u Hrvatskoj još se bore i za domove. Dakle, nije lako. I htjeli smo pokazati da živimo i da hrvatska nacija živi među Mađarima sada već skoro 500 godina, da smo mi zajedno, da smo mi prijatelji. I mi Hrvati smo htjeli dati malo potporu onima koji se bore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!