Glas Hrvatske

11:09 / 30.01.2023.

Autor: Glas Hrvatske

U Kotoru promovirana knjiga "Bokobran"

Promocija Bokobrana

Promocija Bokobrana

Foto: snimka zaslona / Radio Dux

Promocija knjige "Bokobran: razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske" autorice Nevenke Šarčević održana je u subotu 28. siječnja u katedrali sv. Tripuna u Kotoru.

Promocija Bokobrana

Promocija Bokobrana

Foto: snimka zaslona / Radio Dux

Knjiga je nastala na temelju razgovora koje je autorica kao urednica emisije „Bokobran“ na Dux radiju vodila s velikim brojem sugovornika, s područja povijesti, povijesti umjetnosti, zaštite kulturne baštine…, kako iz Hrvatske, tako i iz Crne Gore.


Za fotografije je zadužen Paolo Mofardini, knjigu je uredila dr. Katarina Horvat Levaj, a objavljena je izdanju ArTresor naklade te Hrvatskog Instituta za povijest umjetnosti, dok je suizdavač Kotorska biskupija. Recenzenti knjige su akademik Tonko Maroević i akademik Radoslav Tomić.


Na početku, prisutne je pozdravio don Robert Tonsati te izrazio zahvalnost svima koji su bili dio  projekta. Silva Tomanić Kiš iz nakladničke kuće ArTresor Tomanić zahvalila je svim sudionicima projekta te izrazila zadovoljstvo što se promocija knjige održava upravo u katedrali tijekom Tripundanskih svečanosti.


Prof. dr. Katarina Horvat - Levaj je govorila o kulturnim vezama Dalmacije i Boke. Spomenula je značajne umjetnike koji su ostavili trag u Boki I učinili je posebnom svojim umjetničkim djelima. Bogata kulturna baština, kako naglašava, odiše nadnaravnom ljepotom. Osvrće se i na izložbu “Zagovori Sv. Tripuna”, kao i na činjenicu da je autorica je u ovoj knjizi uspješno ujedinila svoja dva zaposlenja – povjesničarke umjetnosti i novinarke.


Autorica se podsjetila na dolazak u Boku i na Otok Gospe od Škrpjela, koji je na nju ostavio poseban dojam. Osvrnula se na svoj rad u Boki te izrazila je zahvalnost svima koji su sudjelovali na projektu.


Biskup kotorski, mons. Ivan Štironja je govorio o ljubavi i strasti - prema povijesti,umjetnosti, istini, vjeri… O ljubavi, koja se osjetila u katedrali. Zahvalio je autorici i uručio prigodan dar.


Promociji su prisustvovali veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, kotorski biskup mons. Ivan Štironja, mons. Ilija Janjić, biskup u miru, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, kao i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.


Izdanje su financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.


(Radio Dux)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!