Glas Hrvatske

09:39 / 17.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Promocija pretiska "Judite" Marka Marulića u Kotoru

Plakat

Plakat

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

Promocija pretiska "Judite" Marka Marulića održat će se u Press centru JU-a Kulturni centar "Nikola Đurković" u Kotoru u 19 sati. To kapitalno djelo hrvatske književnosti ponovno je tiskano u čast 500. obljetnice prvog izdanja Marulićeve "Judite'" u nakladi Udruge Hrvatsko zajedništvo, dok je suizdavač Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Izdanje obuhvaća reprint Judite iz 1521. godine, namijenjen nelaicima, koji je moderan i prilagođen potrebama školske lektire, a ne stručnjacima za povijest književnosti Marulićeva doba. S obzirom na to da je i Marul inspiraciju za pisanje Judite dobio čitanjem Starog zavjeta, izdavač se odlučio na to da tiska i biblijsku knjigu o Juditi iz Septuaginte na starogrčkom, Iz Vulgate na latinskom i prijevod Biblije iz izdanja Kršćanske sadašnjosti na hrvatskome jeziku. Ovom će prilikom ujedno biti kratko predstavljeno i kapitalno djelo dr. sc. Iva Pilara "Borba za vrijednost svoga 'ja' - pokus filozofije slavenskog individualizma", u nakladi Udruge Hrvatsko zajedništvo i uz suizdavače Boka Press PTY LTD, ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.


Na promociji će govoriti: Dragan Popadić, Neven Staničić i dr. sc. Vladimir Lončarević, a moderator će biti Ana Vuksanović.


Organizatori promocije su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i JU Kulturni centar "Nikola Đurković".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!