Glas Hrvatske

02:33 / 19.09.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Festival gradišćanskih Hrvata u Željeznoj županiji

Dan Hrvatskog Židana

Dan Hrvatskog Židana

Foto: Istvan Koloszar / ustupljeno

Društvo Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj organiziralo je 16. rujna 2023. u Hrvatskom Židanu Gala program - folklorni i glazbeni  festival na kojem su se predstavila kulturno-umjetnička društva gradišćanskih Hrvata u Željeznoj županiji. 

U Hrvatskom Židanu na Dan sela 16. rujna 2023. bilo je svečano i veselo jer su se okupili gradišćanski Hrvati iz Željezne županije kako bi uživali u promociji hrvatske narodne baštine, zajedničkoj pjesmi i plesu te prilici za druženje i upoznavanje. 


Ovaj godišnji Festival svojim dolaskom uveličao je i otvorio prigodnim slovom veleposlanik RH u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić. U ime organizatora goste su pozdravili i predsjednik Društva Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj Vinko Hergović te zamjenik predsjednika Istvan Koloszar.


Svojim nastupima festivalski program su obogatili svi pjevački zborovi iz Županije: ŽVS Biseri iz Unde, Jačkarni zbor Danica iz Bikov, Jačkarni zbor Zviranjak iz Prisike, Jačkarni zbor Zora iz Kisega i mješoviti zbor Peruška Marija iz Hrvatskog Židana. Bilo je i plesnog programa u kojem je HKD Gradišće iz Petrova Sela predstavilo svoje tance uz jačke mladih plesača, što je dosta specifično za hrvatski folklor da folkloraši istodobno i plešu i pjevaju. Prikazali su bogatstvo hrvatskog folklora, ponajprije autohtonoga izvornoga koji baštine od svojih predaka, ali i druge hrvatske narodne plesove. Podsjetimo da su nedavno bili u Zagrebu i očarali publiku svojim glazbeno-scenskim nastupom na Europskom trgu predstavljajući kulturnu baštinu Petrova Sela. Nakon folklornog festivala zabavni program uz ples pratili su HKD Čakavci i TS Šetnja.

Galerija
Veleposlanik RH u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić, Foto: Istvan Koloszar/ustupljeno
ŽVS Biseri, Unda, Foto: Istvan Koloszar/ustupljenoGala program Hrvatski Židan, Foto: Istvan Koloszar/ustupljenoTS HKD Čakavci, Hrvatski Židan, Foto: Istvan Koloszar/ustupljeno

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!