Glas Hrvatske

08:11 / 23.04.2022.

Autor: Violeta Kalić

Prva knjiga pjesnikinje Julijane Mladenovske-Tešije predstavljena u Skoplju

Julijana Mladenovska-Tešija

Julijana Mladenovska-Tešija

Foto: Violeta Kalikj / -

U Društvu pisaca R.S. Makedonije u Skoplju, 20. travnja 2022. godine, održana je promocija prve knjige pjesama filozofkinje, pjesnikinje i teologinje Julijane Mladenovske-Tešije.

Zbirka poezije Julijane Mladenovske-Tešije pod nazivom “Na kauču Sigmunda Freuda” izvorno je napisana na dva jezika - hrvatskom i makedonskom i pjesnički je prvijenac ove profesorice filozofije na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku (VETU) i doktorandice na Sveučilištu Utrecht, koja u Osijeku živi od 2005. godine.


Pred mnogobrojnom publikom prigodnim govorima obratili su se predsjednica Društva pisaca R.S. Makedonije prof. dr. sc. Sonja Stojmenska Elzeser, direktor Agencije za iseljeništvo R.S. Makedonije Slobodan Bliznakoski, a moderator večeri bio je makedonski novinar Toni Dimkov. Recenzentica ovog prvog izdanja je poznata makedonska pjesnikinja Vesna Acevska, a o knjizi su govorile i filozofkinja prof. dr. sc. Ana Dimiškovska, mr. sc. Ljerka Toth Naumova, poznata hrvatsko-makedonska pjesnikinja i članica Društva pisaca R.S. Makedonije i Društva književnika Republike Hrvatske te povjesničarka umjetnosti Violeta Kalikj.


- Autorica ove dojmljive knjige pjesama pune osebujnosti, melodike, izričaja u duhu aktivistice, pune buntovničkog i nemirnog duha nepredvidljivih oscilacija u relaciji između vanjskog pojavnog svijeta prepunog kontroverzi i svijeta osebujnog dubokog dijaloga osobe koja svoje svjetonazore nadopunjuje o saznavanjima i produbljivanjima mudrosti, ali i senzibilitetom punim otkrivenja malih i velikih zagonetki pretočenih u igre pojmova, metafora između svjetova svjetla, pomrčine i sjena koje vibrantno zrcale brojne paradigme, a koje nas vode i upućuju na razotkrivanje osebujnosti nepredvidljivog svjetonazora jednog energičnog i turbulentnog duha spisateljice – istaknula je, među ostalim, Violeta Kalikj.


Dodala je i da nas na jedan osebujan način ova hrvatsko-makedonska pjesnikinja i filozofkinja Mladenovska-Tešija kao čitatelje vodi kroz svijet nepredvidljivih suzvučja različitih pojmova, od melankolije do ekstaze.


Zbirka poezije ”Na kauču Sigmunda Freuda”

Zbirka poezije ”Na kauču Sigmunda Freuda”

Foto: snimka zaslona / zmurh.hr

Zbirka poezije ”Na kauču Sigmunda Freuda” sadrži 62 pjesme, od kojih je 40 napisano na hrvatskom, a 22 na makedonskom, autoričinu materinskom jeziku. Koncepcijski je knjiga podijeljena na šest poglavlja - “Sigmunde, namjesti mi jastuk”, “Glasovi u glavi”, “Sigmunde, dođi malo bliže...”, “Iza vrata”, “Vibracije” i “Laku noć, Sigmunde” - a pjesme nisu prevedene: svaka je izvorno napisana na jednom od dva jezika koje Mladenovska-Tešija doživljava kao svoje.


Nakladnik je Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, a za produkciju je zadužena MeandarMedia. 


Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.


(Izvori: glas-slavonije.hr; Violeta Kalikj)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!