Glas Hrvatske

08:08 / 18.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Promocija knjige "Bokun Boke" u Tivtu

Poziv na promociju knjige

Poziv na promociju knjige

Foto: snimka zaslona / radiodux.me

U Muzeju i galeriji Tivat danas će se, s početkom u 19 sati, održati Promocija knjige "Bokun Boke". Organizator je NVU "Gjurgjevo brdo" uz podršku JU Muzej i galerija Tivat. 

O knjizi će govoriti Neven Staničić, Snježana Majstorović i autorica Ana Krstović Tolić. 


Donosimo ulomak iz knjige:


"Odlazak iz rodnog kraja u svakom čovjeku stvara emocije koje se gomilaju u duši i postaju sjećanja koja izazivaju nostalgiju. Sjećanja godinama ignoriraš, potiskuješ jer tako mora biti. Od sjećanja se ne živi. Ponekad izađu kroz suzu kroz koju vidiš obrise svoga djetinjstva, mladosti, draga poznata lica, ulice, kuće, more… Što si stariji sjećanja su veća a nostalgija jača. Dovoljan je jedan znak, pokret, bljesak ili stih pjesme da probude lavinu emocija. Ponekad imamo sreće da se ta lavina emocija pretoči u tekst od kojeg nastane knjiga. Ja sam jedna od sretnika kojoj se to dogodilo. Sve je započelo prije nekoliko godina, u jedno hladno decembarsko jutro na putu od kuće do posla. Temperatura je bila -1 . Ušla sam u auto i po navici uključila radio. Topli glas Tedija Spalata ispuni prostor pjevajući pjesmu Lipote gladan, ljubavi žedan. U trenu nestane hladnoća jer eksplozija osjećaja kao vulkan prokulja mojim mislima i probudi mi slike sakrivene duboko u meni skoro zaboravljene. Svaka je kao rana na srcu. Izaziva bol i čežnju. Odjednom imam osjećaj da u tom hladnom autu „suzon inkolajen ono pinku sriće… Svaki stih pjesme budi bezbroj sjećanja na događaje u kojima su dragi likovi .Vidim ih kao da su tu pored mene. Draga lica, tople prostorije, žamor, vika, smijeh, ljutnja… Moja rodna kuća gledano iz Hercegovine je negdje na istoku. Na zapadu je gledano iz Albanije a iz Srbije je na jugu. Iz Italije je pak na sjeveru. Znači za mene je baš u centru. U centru kugle zemaljske, u centru zbivanja. Moj rodni dom je u centru srca moga…To jutro sam počela pisati moju prvu priču „…SUZON INKOLAJEN ONO PINKU SRIĆE…“ Ostale su navirale i sa njima sam ponovo proživljavala sretne i tužne trenutke provedene u mom malom rodnom mjestu pored mora. Eto tako je nastala moja knjiga Bokun Boke. Baš sam sretnica a plačem."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!