Glas Hrvatske

15:13 / 07.05.2019.

Autor: Violeta Kalić

Promocija hrvatskih svetaca i blaženika u Skoplju

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Misijska europska inicijativa Kristov stol organizirala je zavjetni biciklistički maraton i međunarodni kulturni događaj s nakanom promocije hrvatskih svetaca i blaženika. Ovoga puta je zavjetna molitvena nakana bila što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića - Metković i Majke Terezije - Skoplje.

Suorganizatori izložbe fotografija sinoć otvorene u Skoplju su don Davor Topić iz katedralne župe Skoplje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Maratonu se kao službeni fotograf priključio g. Zvonimir Atletić s kolegom Rajkom Šimunovićem.

Izložba Atletićevih fotografija o suradnji o. Gabrića i Majke Terezije otvorena je u Domu kulture Kočo Racin uoči Papina pohoda Makedoniji. 

Zvonimir Atletić je dosad imao veliki broj izložba fotografija, posebno vezanih uz sv. Majku Tereziju i o. Antu Gabrića, a sinoćnja izložba je prva o zajedničkoj suradnji to dvoje duhovnih velikana. 

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića Antonio Crnčević, Davor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija te Mario Grgat iz Zagreba, koji je najesen prošle godine sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima. Za prenoćišta su se često nudili ljubazni domaćini diljem trase (obitelj Šiljeg u Metkoviću, don Srećko u Perastu, vlč. Oliver u pastoralnom centru Ohrid i g. Božo Matić u Skoplju. 

Petorica biciklista prešli su više od 700 km u 6 etapa: Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skoplje, više od 100 km dnevno uz napornu vožnju i u kišnim periodima te su sretno stigli u Skoplje neposredno pred otvorenje izložbe. 

Za pripremu i postavljanje izložbe pobrinula se Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti JU Doma kulture Kočo Racin u Skoplju. Prijevode tekstova uz sudjelovanje u programu otvaranja vlastitom pjesmom, nadahnutom samom izložbom, osigurala je hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka  Toth Naumova.

Na otvorenju je sudjelovala i predstavnica hrvatskog veleposlanstva u Skoplju Ana Vučić, a glazbenom su ga pratnjom uveličali mladi glazbenici iz Skoplja Luiza Palifrova i Dimitar Micev

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

(Foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Predsjednica Kristova Stola Drina Ćavar u ime organizatora i suradnika pozdravila je sve prisutne, i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu uz posebnu zahvalu Zvonimiru Atletiću. 

Don Davor Topić pobrinuo se za dolazak najviših crkvenih dostojanstvenika katoličke i drugih crkava uz nazočnost kardinala Vinka Puljića koji je biranim riječima otvorio izložbu istaknuvši važnost trajnog sjećanja na duhovne velikane i zahvalnost Zvonimiru Atletiću, biciklistima i Drini Ćavar što su svojim trudom, svatko na svoj način, organizacijski, biciklistički i umjetnički - manifestacijom osvježili uspomenu na dvoje velikana, sv. Majku Tereziju i o. Antu Gabrića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!