Glas Hrvatske

10:25 / 20.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Promocija Barskoga oficija

Promocija Barskog oficija

Promocija Barskog oficija

Foto: Radio Dux/Pixabay / kolaž

Promocija Barskoga oficija održat će se u kripti konkatedrale svetoga Petra u Baru u 19 sati. 

U predstavljanju će sudjelovati: prof. dr. Meri Zornija, dr. sc. Domagoj Volarević i mr. sc. don Ivan Vukčević, dok će u glazbenom dijelu programa nastupiti klapa Jadran iz Tivta. 


Promocija se održava uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a Barski oficij tiskan je i objavljen je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


"Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori, poglavito u Boki, u zadnjem desetljeću vratila je neprocjenjive povijesne, kulturne i identitetske artefakte koji će ostati upamćeni i sačuvani kao trajno dobro hrvatskoga naroda, ali i crnogorske države. Ovdje prije svega mislimo na epohalnu ediciju: Kotorski misal, Kotorski lekcionar i pontifikal, Barski oficij i Parčićev misal, čiji nastanak seže od daleke 1166. godine do početka 20. stoljeća, koje su se nalazile u Nacionalnoj knjižnici u Berlinu, Nacionalnoj knjižnici u Sankt Peterburgu, odnosno Parizu, što potvrđuje pripadnost hrvatskoga naroda u Crnoj Gori kršćansko-europskom civilizacijskom krugu", piše Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!