Glas Hrvatske

13:11 / 21.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Promicanje paragvajsko-hrvatske gospodarske suradnje

Članovi Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore.

Članovi Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore.

Foto: Privatna arhiva / HRT

Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora organizirat će 6. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. O poslovanju između Paragvaja i Republike Hrvatske David Rey razgovarao je s Anom Carolinom Soljančić Echague, generalnom tajnicom i članicom Upravnog odbora Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore, koju je 30. siječnja 1996. osnovao njezin otac, pukovnik Hugo Soljančić.

- Kao generalna tajnica Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore želim vas obavijestiti da smo promovirali niz sastanaka Go Global Go Virtual - B2B Latinska Amerika, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Događaj smo objavili na radio postajama u Paragvaju, također u virtualnim i pisanim medijima vezanim za ekonomsko i poslovno područje. Također smo obavijestili i članove Paragvajsko-europske gospodarske komore čiji smo članovi.

Također smo se sastali s dužnosnicima Mreže za ulaganja i izvoz, tijela pri Ministarstvu industrije i trgovine Paragvaja. Preveli smo na hrvatski jezik informacije o Paragvaju, zemlji prilika, i poslali na prezentaciju na spomenutom događaju. Također smo pružili informacije hrvatskim tvrtkama koje su kontaktirale našu komoru i tražile od nas izravne kontakte za promociju njihovih proizvoda u Paragvaju - naglašava generalna tajnica ustanove, Ana Carolina Soljančić Echague.


Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora promiče trgovinsku razmjenu između Paragvaja i Hrvatske.


- Među našim aktivnostima: trenutno smo u procesu izrade web stranice na kojoj će se moći pristupiti svim informacijama o Hrvatskoj i ''Kako poslovati s Hrvatskom'' i na kojoj ćemo promovirati trgovinu između dvije države. Na internetskoj stranici će također biti evidencija naših aktivnosti provedenih od 1996. godine do danas. Isto tako ćemo organizirati i voditi informativne razgovore, seminare kako poslovati s Hrvatskom.

Trgovačka trgovinska misija u Hrvatskoj planira se kada to dopuštaju sanitarni uvjeti, jer se ta mogućnost pojavila prije dvije godine u Ministarstvu industrije i trgovine Paragvaja i Ministarstvu vanjskih poslova - ističe Carolina Soljančić.Ana Carolina Soljančić Echague

Ana Carolina Soljančić Echague

Foto: Privatna arhiva. / HRT

Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora organizira šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike koji će se održati u Asuncionu.


- Dobili smo potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za realizaciju šestog susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, gospodarskog i kulturnog foruma čija organizacija i odgovornost pripada Paragvajsko-hrvatskoj gospodarskoj komori. Još uvijek nemamo datum za ovaj događaj, zbog sanitarnih ograničenja i predsjedničkim ukazom zabrane gomile ljudi, kao rezultat Covid 19. Pravodobno ćemo ga objaviti. Za promociju ovog događaja koristit ćemo se društvenim mrežama i tiskovnim medijima.

- Nadamo se da će to biti uspješan događaj i da će najveći broj hrvatske braće i hrvatskih potomaka moći doći podijeliti ga i proslaviti. Čekamo vas na događaju hrvatske dijaspore Južne Amerike koji će se uskoro održati. Neka to bude razlog za slavlje života. Vidimo se u Paragvaju - poručila je Ana Carolina Soljančić Echague, koja je ispričala i priču o svojim hrvatskim korijenima.- Praunuka sam Mate Soljančića Anibalovića, koji je rođen u Sutivanu na otoku Braču, a u Paragvaj je došao početkom 20. stoljeća. Oženio se Paragvajkom Marijom Aquino. Kao rezultat tog braka rođeni su moj djed José Nadal i njegova braća Drago, Vladimir i Francisco. Nisam imala priliku upoznati svog pradjeda Matu, ali dok smo bili djeca, moj djed José Nadal znao je razgovarati s nama, komentirati i usaditi nam ljubav prema dalekoj Hrvatskoj. Moju obitelj u Paragvaju čine moja majka Anabella Echague, moja kći Solange i moja braća Hugo José i Gustavo Alejandro - kaže Paragvajka s hrvatskim korijenima.

Gustavo Glavinich.

Gustavo Glavinich.

Foto: Privatna arhiva. / HRT

Predsjednik Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore, arhitekt Gustavo Glavinich, svim Hrvatima diljem svijeta uputio je pozdrav iz Asuncióna iz Paragvaja.


- Pravo je zadovoljstvo biti u kontaktu sa svima vama, s raznim programima koje smo planirali za budućnosti, sve dok to uvjeti dopuštaju, u cilju jačanja odnosa između naše zemlje Paragvaja i Hrvatske te svih Hrvata i njihovih potomaka u svijetu. Zadovoljstvo je vas pozdraviti i možda vrlo brzo, povodom susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, možemo biti zajedno i u bratskom zagrljaju proslaviti bit Hrvata i ono što nas pokreće u svijetu. Puno vam hvala i veliki zagrljaj - istkanuo je Glavinich, predsjednik Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!