Glas Hrvatske

09:44 / 07.01.2022.

Autor: David Rey

Promicanje hrvatske kulture u Boliviji

Festival hrvatskog filma

Festival hrvatskog filma

Foto: ustupljena fotografija / -

Hrvatska zajednica La Paza u Boliviji predstavila je prvi online Festival hrvatskog filma, s ciljem promicanja hrvatske kulture i povezivanja hrvatskih zajednica diljem svijeta. U ovom ciklusu prikazano je pet filmova, a svaka je projekcija imala posebnog gosta.

Među gostima bila je povratnica iz Njemačke Anita Prka Đurašić koja je otvorila festival: - Na susretu putem zooma, tijekom online filmskog festivala, sudjelovao je značajan broj Hrvata iz Sjeverne i Južne Amerike, koji su popratili projekcije i s kojima smo su družili kroz nekoliko filmskih večeri. Prikazivalo se pet hrvatskih filmova u razmaku od dva tjedna, a na svakoj projekciji bila je po jedna specijalna gošća. 

Anita Prka Đurašić

Anita Prka Đurašić

Foto: ustupljena fotografija / -

Pohvalila je ideju zbližavanja i povezivanja Hrvata izvan Hrvatske.


- Na poziv predsjednice Hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji Patricije Avile Kuljiš i Carlosa Alberta Rojasa sudjelovala sam na Festivalu kao specijalna gošća iz Hrvatske, obrativši se uvodnim govorom svima prisutnima na hrvatskom i španjolskom jeziku, otvorivši tako filmski festival. Bila sam oduševljena koliko se Hrvata i Sjeverne i Južne Amerike pridružilo ovom lijepom događaju i koliki je interes pobudio. Pohvalila bih ovu ideju za okupljanjem i povezivanjem Hrvata izvan Hrvatske kroz različita područja kulture, umjetnosti, glazbe, sporta i filma. Potičem, pozivam i podupirem sva nastojanja hrvatskih zajednica u svijetu da žive hrvatski identitet kako bi se povezali sa svojim hrvatskim korijenima te bili veleposlanici hrvatskog identiteta u svijetu - kaže Anita Prka Đurašić.

Nicolás Mavrich, član hrvatske zajednice u La Pazu kaže da je cilj hrvatskog kinematografskog ciklusa upoznati hrvatsku kulturu i identitet: - Po struci sam inženjer elektronike, a studirao sam i glazbu, gitarist sam. Moj pradjed Andrés Mavrich rođen je u Grižanima kod Rijeke, a preko Genove i luke Buenos Aires došao je u Cochabambu u Boliviji, gdje je bio suosnivač i potpredsjednik Hrvatskog dobrotvornog društva. Ciklus hrvatskog filma online bio je zaista uzbudljivo iskustvo, zbog jedinstva s našim korijenima, našim narodom, jezikom i običajima, što definitivno jača naš identitet. Budući da je prikazan iz Hrvatske zajednice La Paz, Bolivija, imao je značajan utjecaj daleko izvan naših granica.


Nicolás Mavrich

Nicolás Mavrich

Foto: ustupljena fotografija / -

Predstavnik Europske unije u Boliviji Jörg Schreiber uputio je pozdrave organizatorima Festivala hrvatskog filma: - Dragi prijatelji Hrvatske zajednice iz La Paza, jako smo sretni što je organiziran Festival hrvatskog filma online i što se nudi kao mehanizam za bolje razumijevanje kulture i vrijednosti vaše zemlje. Znamo da je kino temeljno oruđe, način promicanja kulturnog dijaloga između onih koji to rade i onih koji u njemu uživaju. U ovom slučaju, to je i sredstvo da Bolivija i Hrvatska imaju miran prostor za dijalog. Europska unija nastoji promovirati europske vrijednosti u Boliviji i znamo da ovdje postoje velike skupine obitelji iz Hrvatske. Radi se o prisutnosti koja već zauzima nekoliko generacija. Upravo te stvarnosti stvaraju snažne i jake veze tijekom vremena. Stoga se nadamo da će ovaj festival biti još jedno poglavlje zbližavanja koje europski kontinent ima s Bolivijom. Spremni smo pomoći u promicanju više ovakvih aktivnosti.


Jörg Schreiber

Jörg Schreiber

Foto: snimka zaslona / facebook

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!