Glas Hrvatske

12:19 / 18.05.2021.

Autor: Josip Stantić

Pripreme vojvođanskih maturanata za studij u Hrvatskoj

(Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

(Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Foto: - / -

U Subotici se jednom tjedno održava pripremna nastava za vojvođanske srednjoškolce koji namjeravaju upisati fakultete u Hrvatskoj. Kao i prethodnih godina, tu je vrstu pomoći maturantima osiguralo Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s profesorima nastave na hrvatskome jeziku u subotičkom osnovnim i srednjim školama. Iz HNV-a poručuju kako im je obveza podupirati školovanje mladih u matičnoj domovini, ali uz nadu da će se visokoobrazovani kadrovi ipak vratiti u rodni zavičaj.

Godišnje između 15 i 20 srednjoškolaca iz Vojvodine školovanje nastavi na studijima u Hrvatskoj. Najveća zapreka njihovu upisu na željeni fakultet je državna matura. Ona je sama po sebi zahtjevna, no još je teža onima koji se ne školuju po hrvatskom planu i programu.

U Subotici postoji nastava na hrvatskom jeziku u tri srednje škole, no stečeno znanje nije dovoljno za izlazak na maturske ispite u matičnoj domovini.

- Prvo mi to nije bilo tako teško, ali budući da nisam imao ni hrvatski niti matematiku u glazbenoj školi, ovo sve mi predstavlja veliki pritisak hoću li uspjeti - rekao je maturant, Ivan Ivanković Radak

- Moji su planovi upisati fizioterapiju u Zagrebu i dolazim ovdje kako bih se bolje pripremio za hrvatski jezik, koji će mi biti jedan od ispita - kazao je Emil Cvijin

(Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

(Foto: Globalna Hrvatska/ snimka zaslona)

Foto: - / -

Reklo nam je dvoje subotičkih srednjoškolaca koje smo zatekli u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća. Sa još četvero vršnjaka oni svakoga četvrtka dolaze na pripremnu nastavu koja će im pomoći u svladavanju državne mature u Hrvatskoj. HNV je angažirao profesora Ministarstva obrazovanja RH na radu u Subotici Ivana Baričevića koji im drži poduke iz hrvatskog jezika.

- Cilj ove nastave je osvježivanje, utvrđivanje, a za neke i proširivanje znanja koje je bilo predavano u gimnaziji tijekom četiri godine. Po mojim iskustvima, ova nastava je vrlo potrebna i korisna jer se radi o velikoj količini gradiva koju učenici zaborave tijekom srednje škole, a na ovaj način ponavljaju gradivo -  kazao je Ivan Baričević, profesor hrvatskog jezika.

Od kada HNV organizira pripreme svake godine raste broj zainteresiranih maturanata iz Vojvodine za studij u Hrvatskoj. U vijeću ističu da im je cilj imati što obrazovanije članove hrvatske zajednice.

- Interes je poticati mlade ljude da studiraju i da se usavršavaju, bez obzira je li to u Republici Srbiji ili Republici Hrvatskoj. Naravno, nama je cilj da se vrate ovdje, ali ako i ostanu u RH sigurna sam, ukoliko su navezani na ovu zajednicu, da i iz Republike Hrvatske mogu pridonijeti razvitku naše zajednice ovdje - istaknula je Margareta Uršal, članica IO Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!