Glas Hrvatske

08:00 / 31.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Priprema dokumentarca o Josipu Marohniću

Ekipa u Pittsburghu

Ekipa u Pittsburghu

Foto: Franjo Bertović / ustupljena fotografija

U predbožićno vrijeme 2021., u Pittsburghu je boravila ekipa Hrvatske radio televizije, predvođena urednikom Krešimirom Čokolićem koja je snimala još uvijek svježe i duboke tragove Josipa Marohnića. Namjera je snimiti dokumentarac o tom znamenitom hrvatskom iseljeniku slijedom njegova traga iz rodnog Hreljina u Hrvatskom primorju, preko Zagreba, Chicaga do Pittsburgha, gdje je proveo najbolje životne godine i ostvario vrlo zapažene rezultate svog djelovanja i rada.


U povijesnom podlisku, spominju se Marohnići kao Frankopanski vojnici u "jedinom gradu opasanom kućama a ne zidinama“ Hreljinu. Malo je poznato, da je, uz spomenute Frankopanske vojnike, Ante Starčević tamo po prvi puta izabran u Hrvatski sabor. Tako je Hreljin bio centar hrvatske državotvorne misli u vrijeme Austro-Ugarske monarhije i okrutnog Khuena Hedervarya. Tadašnjoj političkoj skupini pripadali su, uz Starčevića, Zdravko Mužina, Franjo Šepić, Petar Pavlinac, don Niko Gršković i Josip Marohnić koji osjetiše životnu ugroženost u Saboru i odseliše se u Ameriku. Međutim i dalje su nastavili svoj rad na promicanju pravice i hrvatske svijesti. Kroz svoje djelovanje i rad nisu posustajali, već naprotiv ostadoše vjerni svom hrvatskom rodu i iseljeniku koji se je doselio u novi svijet. Potaknuli su novinska izdanja na hrvatskom jeziku, upućivali doseljenike na slogu i potrebu razumijevanja jezika te podučavali o demokratskom ustroju nove domovine.


Organizatori su Hrvatske zajednice 1894. koja nedugo potom mijenja ime u Narodnu hrvatsku zajednicu a 1926. godine u Hrvatsku bratsku zajednicu u Americi. Danas je to moderna i snažna hrvatska ustanova Hrvata u Americi i svijetu koja i dalje stoji na braniku svog naroda, kulturne baštine i pučkih običaja.


Uz spomenute osobe, Josip Marohnić je prednjačio i neumorno radio po mnogim organizacijskim pitanjima. Uvjeren da je školska naobrazba najbolje oružje za nastavak borbe za pravicu i boljitak naroda, pohodio je i završio Wheaton College u Državi Illinois. Prvo zaposlenje dobio je u Chicagu, u tiskari, radnom mjestu kojem je bio vičan još u Hrvatskoj. Potom otvara svoju tiskaru i knjižaru te pokreće novine "Hrvatski glasnik“. Postaje predan i vrlo uspješan izdavačkom radu. Napisao je i izdao mnoge poučne knjige da bi uputio doseljenika o mnogim životnim potrebama u novoj zemlji. Najvažniji je ipak bio objavljen prvi "Englesko-hrvatski ili Hrvatsko-engleski rječnik“ u iseljeništvu da bi se pomoglo tom malom i radinom čovjeku u tuđini. Ali napisao je i izdavao kalendare, molitvenike a, kao nadareni i plodonosni pisac i još mnogo toga za djecu i odrasle. Bio je prvi poeta u iseljeništvu koji je objavio zbirke pjesama "Jesenke“ i "Amerikanke“.


On je osmislio i proveo popis Hrvata 1902. u Americi i Kanadi što su dragocjeni podaci o iseljeništvu tog vremena. Međutim, posebno je zaslužan za organizaciju i osnivanje prve Hrvatske župe u Americi, crkve sv. Nikole i dopremi prvog svećenika Dobroslava Božića, za osnivanje ogranaka mladeži ili gnijezda kod NHZ, razvoju modernog poslovanja Zajednice i mnogih humanitarnih pothvata. Prije izbora i stupanja na dužnost predsjednika NHZ 1912. puno je proučavao američki fraternalistički sistem kroz članstvo u Američkom fraternalističkom kongresu što mu je nadopunilo iskustvo i rad, tada već snažne i utjecajne Narodne hrvatske zajednice. Shvatio je i promicao da dobrotvorne organizacije nisu radi zgrtanja dobiti već radi zaštite svojih članova uz najmanju cijenu.


Uvijek se je brinuo o tom malom čovjeku, njegovom djetetu i obitelji. S tom svrhom bio je prvi Hrvat koji je posjetio Bijelu kuću u Washingtonu i predsjednika SAD-a Williama H. Tafta da bi zaštitio svoj narod kroz zakonske odredbe. Osnivač je fonda za hrvatsku siročad i dom koji je izgrađen nakon njegove smrti, 1924.g. u Chicagu, Ill i brinuo o djeci siročadi iz Prvog i Drugog svjetskog rata te djelovao do 1969. kad je i posljednje dijete dobilo školsku naobrazbu te se životno osamostalilo.


Naporan i dugotrajni dnevni rad tog čovjeka koji je ostavio dugovječne tragove svog života u iseljeništvu - nošen sa skromnošću i savješću ponesenom iz svog rodnog Hreljina, Hrvatskog primorja i domovine Hrvatske – prekinuo je njegov plodonosan život. Umro je u Pittsburghu 23. siječnja 1921.g u 55. godini života.


(Franjo Bertović)


Josip Marohnić

Josip Marohnić

Foto: Franjo Bertović / ustupljena fotografija/kolaž

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!