Glas Hrvatske

10:09 / 28.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Primitak njemačke mirovine u inozemstvu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

Mirovinu iz Njemačke prema informacijama Deutsche Rentenversicherunga, svake godine prima oko 1,8 milijuna ljudi u više od 150 zemalja svijeta. Umirovljenici ostvaraju punu mirovinu ako je primaju unutar zemlja EU, no ako se umirovljenici nalaze izvan EU moraju računati na određene odbitke.

 

Unutar Europske unije, umirovljenici imaju sigurnost ako žele na nekoliko mjeseci živjeti u inozemstvu. Prvo je međunarodno zdravstveno osiguranje. S druge strane, mirovine ostaju iste, odnosno ne plaća se dodatni porez. Međutim, situacija je drugačija ako mjesto boravka prijavljujete izvan EU i izvan Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švicarske (Europsko udruženje za slobodnu trgovinu). Tu morate odvagnuti želite li kao umirovljenik doista smanjiti svoju  mirovinu.


Ako želite primati mirovinu izvan EU morate znati dvije važne stvari: ima li Njemačka s dotičnom državom sklopljen sporazum o socijalnom osiguranju i koliko dugo traje boravak u inozemstvu.


Ako boravak u inozemstvu nije duži od šest mjeseci, umirovljenici mogu ostvariti i punu mirovinu izvan EU, koje se može povećati ako mirovine u Njemačkoj rastu.


To se također odnosi na zemlje kao što su Australija, Čile ili Japan – tri od 20 zemalja koje nisu članice EU-a, a s kojima Njemačka ima odgovarajući sporazum.


Izvan Europske unije, umirovljenici sa stalnim prebivalištem izvan Njemačke imaju “ograničenu poreznu obvezu”. Zbog toga mirovina može biti manja. Još jedan razlog zašto bi na kraju mjeseca moglo završiti manje novca na računu: promjenjivi tečaj.


Kako prenose njemački mediji, dio umirovljenika se stoga odlučuje za model da pola godine provedu u domovini, a drugu polovicu u inozemstvu.


Usput, svatko tko ima prebivalište u Njemačkoj dulje od 183 dana ponovno se smatra obveznikom poreza u Njemačkoj. Osnovni dodatak tada osigurava veću mirovinu, odnosno više novca ostaje za život.


U slučaju invalidske mirovine, u inozemstvu ponekad vrijede drugi propisi nego u Njemačkoj. Tako se puna invalidska mirovina može brzo pretvoriti u djelomičnu, zbor različitih kriterija za dokazivanje invalidnosti.


Prije potencijalne promjene prebivališta u dobi za mirovinu, u svakom je slučaju važno potražiti savjet. Deutsche Rentenversicherung nudi moguće opcije na svojoj web stranici.


Kada je u pitanju nasljeđivanje mirovine, umirovljenici trebaju biti svjesni kako postoje mnoge promjene u zakonu o nasljeđivanju mirovine u drugim zemljama. U slučaju smrti, odlučujuće su odredbe države EU koja je bila zadnje mjesto prebivališta. S posjedovanjem njemačkog državljanstva, međutim, moguće je u oporuci zahtijevati odredbe njemačkog nasljednog prava.


(Fenix-magazin)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!