Glas Hrvatske

08:00 / 06.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Prijateljski odnosi, spoj tradicije i klasike

Svečani koncert Hrvatska - Bavarska

Svečani koncert Hrvatska - Bavarska

Foto: HTV / HRT

Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića je uz vokalne soliste te Münchenski radijski orkestar u ponedjeljak održao koncert u glasovitoj dvorani Herkules palače Residenz u Münchenu.

Zboru HRT-a i Münchenskom radijskom orkestru pridružila se njemačko-hrvatska kombinacija solista: sopranistica Evelin Novak, sopranistica Lavinia Dames, solistica Njemačke opere na Rajni u Düsseldorfu; mezzosopranistica Annika Schlicht koju su nedavni angažmani vodili u Hamburšku državnu operu, Elbphilharmonie, Bavarsku državnu operu, Parišku operu. Semperoperu u Dresdenu, berlinsku Državnu operu i Njemačku operu na Rajni u Düsseldorfu, te bariton Ljubomir Puškarić, prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.


Publika je kroz bogat program uživala u zanimljivom izboru iz opera i opereta hrvatskih i njemačkih skladatelja, među kojima su točke iz najreprezentativnijih ostvarenja Vatroslava Lisinskog, Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Ive Tijardovića i Frane Paraća te one iz pera Carla Marie von Webera, Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera, Richarda Straussa, Franza Lehára i Otta Nicolaia. Za kraj koncerta je na glazbu Jakova Gotovca izvedena “Himna slobodi” sa stihovima “O lijepa, o draga, o slatka slobodo..”, autora Ivana Gundulića.


Velike zasluge za ovu novu suradnju Zbora HRT-a i Minhenskog radijskog orkestra pripadaju maestru Ivanu Repušiću:


- Ponosan sam, sretan i zahvalan Zboru HRT-a i Minhenskom radijskom orkestru. Ovo je već naša treća suradnja koja je pokazala koliko je vrijedno povezivati međusobno ljude, nacije… Na koncertima poput ovog, dogodi se uvijek nešto više nego na redovnim koncertima, a to je zajedništvo. Poruka koncerta došla je do svakog čovjeka u publici, a to je poruka zajedništva, slobode i slobodnog života u zajednici koju je upravo danas važno promovirati. Posebno sam sretan da je njemačka publika još jednom dobila priliku upoznati bogatstvo hrvatske baštine. Sretan i počašćen da je Orkestar prepoznao, zavolio i izvrsno interpretirao djela hrvatskih skladatelja. A, jedan od vrhunaca koncerta bila je upravo razmjena njemačkih i hrvatskih djela s hrvatskim i njemačkim solistima, posebno kad je Annika Schlicht izvela Milu Gojsalića sa savršenim izgovorom hrvatskog teksta i duboko proživljenom interpretacijom. Vjerujem da će se nastaviti održavati kontakti hrvatskih ansambala s drugim ansamblima u Europi i svijetu, a i da će predstavljanje hrvatske kulture u svijetu biti još više zastupljeno u budućnosti - bio je pun dojmova nakon koncerta maestro Ivan Repušić.


Koncert je održan u povodu 30 godina priznanja Republike Hrvatske od SR Njemačke, 30 godina Hrvatske turističke zajednice i 50 godina Stalne komisije Hrvatska-Bavarska.


Koncertu je nazočio hrvatski premijer Andrej Plenković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bavarska ministrica poljoprivrede Michaela Kaniber (CSU) koja je hrvatskog podrijetla, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i direktor predstavništva HTZ-a iz Frankfurta Romeo Draghicchio, hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota i generalni konzuli RH iz Njemačke na čelu s domaćinom Vladimirom Duvnjakom.


Među brojnim predstavnicima hrvatske zajednice iz Münchena bili su i predstavnici Crkve u Hrvata iz Münchena predvođeni voditeljem HKŽ München fra Petrom Klapežom te dušobrižnikom i novim gvardijanom Svetišta Gospe Sinjske fra Marinkom Vukmanom.


Koncert je organizirala Hrvatska turistička zajednica i Generalni konzulat RH Münchenu u suradnji s Bavarskim radijem i uz podršku Bavarske državnog ureda, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Sav prihod s koncerta bio je namijenjen je humanitarnoj pomoći za Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!