Glas Hrvatske

11:13 / 07.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Pri kraju druga faza obnove rodne kuće bana Jelačića

2. faza radova pri kraju

2. faza radova pri kraju

Foto: HNV / snimka zaslona

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić obišla je rodnu kuću bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu gdje je u tijeku završetak II. faze radova na obnovi spomenutog objekta. S direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Sinišom Jokićem razgovarala je o radovima koji bi mogli uslijediti u sljedećoj fazi obnove.

- Iznimnno smo zadovoljni kvalitetom završenih radova i angažmanom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, izvođačem radova i vodstvom Zaklade ‘Spomen-dom bana Josipa Jelačića’. Dat ćemo sve od sebe da pronađemo financijsku potporu za nastavak radova kako bi se u što skorijem roku prostor priveo namjeni. Kada imate ovako stručne i posvećene ljude na raspolaganju kao što su to direktor Zavoda gospodin Jokić i upravitelj Zaklade gospodin Polić plodovi ne mogu izostati - rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Republika Srbija osigurala je 600 000 eura za otkup i obnovu ovog povijesnog zdanja, a planira se potpisivanje sporazuma između HNV-a i Grada Zaprešića s ciljem buduće suradnje u osmišljavanju sadržaja i ponude toga prostora.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!