Glas Hrvatske

14:46 / 07.01.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Premijera filma "Srijemci Srijemu 2021."

Premijera filma

Premijera filma

Foto: snimka zaslona / hnv.org.rs

Film "Srijemci Srijemu 2021." premijerno je prikazan 30. prosinca u prostoru Hrvatske čitaonice "Fischer" u Surčinu u okviru ovogodišnje manifestacije "Srijemci Srijemu". Riječ je o projektu koji je ove godine, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, zamijenio redoviti oblik održavanja ove manifestacije pa je videosnimkom prikazano djelovanje hrvatskih udruga u Srijemu.

Zajedništvo nije nestalo


U uvodnom dijelu filma predsjednica HNV-a Jasna Vojnić pojašnjava kako je film imao za cilj očuvati zajedništvo u vremenima nemogućnosti živog susreta.

- Nije sve stalo i zajedništvo – srećom – nije nestalo. Vi i mi – skupa – i dalje gradite i gradimo na temeljima koje smo naslijedili, stvarate i stvaramo u svojim sredinama ono čime se ponosimo – istaknula je Vojnić, te je dodala kako se u filmu bogato stvaralaštvo današnje žive kulture ostavlja u baštinu budućim naraštajima.

- Kultura i običaji nisu tek eksponati nekog prošlog vremena kojima se danas divimo i s tugom u srcu prisjećamo. Mi smo živa kultura! Naša je zajednica bogata stvaralaštvom, koje će, sigurna sam, pozitivno vrednovati i buduće generacije gledajući ovaj film – zaključila je predsjednica HNV-a.


Udruge prikazale svoj rad


Filmskom pričom predstavljen je rad svih hrvatskih udruga u Srijemu koje su prepoznale vrijednost ovog projekta i aktivirale se u tome da na što bolji način prikažu rad svojih udruga – što će predstavljati vrijedan promotivni video materijal, ali i arhivski zapis za buduće generacije – a to su: Hrvatska čitaonica "Fischer" iz Surčina, Zajednica Hrvata Zemuna "Ilija Okrugić" i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Matija Gubec" iz Rume, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo "Jelačić" iz Petrovaradina i Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo "Tomislav" iz Golubinaca.


Film je svjedok vremena kojeg se nećemo rado sjećati


Redateljica filma Katarina Čeliković zahvalila je vodstvu udruga koje su smogle snage predstaviti rad u vrijeme pandemije te napomenula kako je filmska priča i emotivni zapis jednog posebnog vremena koje ćemo pamtiti i po osobama kojih više nema, ali i po onima koji su započeli nove živote. Organizator Lazar Cvijin je istaknuo vrijednost zajedničkih druženja i rekao kako se zajedništvo treba očuvati i onda kada je teško, a takvog smo vremena svjedoci. Stoga je film "svjedok vremena kojeg se nećemo rado sjećati, ali ćemo znati cijeniti ono što smo ipak uspjeli stvoriti", rekao je Cvijin. Film je snimio i montirao Srđan Simijanović.


Osim premijerne projekcije, film će biti prikazan i širem gledateljstvu.


Nositelji projekta su Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU "Hrvatska riječ" te Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji "Cro-Fond", a financijski su projekt podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije. HNV je manifestaciju "Srijemci Srijemu" 2013. godine proglasio od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!