Glas Hrvatske

10:58 / 08.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Premijera dokumentarnog filma HRT-a "Ane Mljećka" u New Yorku

Ane Mljećka

Ane Mljećka

Foto: Scena iz filma "Ane Mljećka" / HRT

5. ožujka 2023., u hrvatskom restoranu "Dubrovnik" u New Yorku, u nazočnosti brojnih uzvanika premijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a "Ane Mljećka" i dodijeljena su priznanja istaknutim pojedincima hrvatske zajednice u New Yorku i New Jerseyu. 

Film je namijenjen svjetskoj promociji Hrvatske, Mljeta i Nacionalnog parka Mljet. Posvećen je tradicionalnom načinu života na jadranskoj obali i hrvatskim otocima prikazujući kulturnu baštinu otoka kroz životopisnu priču Ane Strazicic Rodriguez, hrvatske iseljenice poznatije kao Ane Mljećka, koja već više desetljeća živi i radi daleko od Domovine, no vraća se svako ljeto u svoju voljenu Hrvatsku i svoj Mljet.


Program premijere filma vodili su voditelji hrvatskog radija "Glas slobodne Hrvatske New York", Petra Peša, Gordana Škugor i Srećko Mavrek.


Uz brojne američke Hrvate nazočili su i Amerikanci drugih nacionalnosti. Mnogi su već bili u Hrvatskoj, a ostali ju sigurno žele posjetiti vidjevši prirodne ljepote otoka Mljeta, Dubrovnika i drugih dijelova Lijepe naše.


Nakon prikazivanja filma Ane se zahvalila svim prisutnima riječima: "Svi vi koji ste došli, vi ste ja, vi ste Ane Mljećka bez obzira da li ste hrvatske nacionalnosti ili neke druge, jer svi mi iseljenici iznad svega volimo svoje domovinu, ali isto tako svi mi poštujemo i volimo našu novu domovinu Ameriku koja nam je pružila sve i gdje smo ostvarili svoj američki san. God bless Amerika, Bože čuvaj Hrvatsku."

Pokrovitelj ovog eventa je American Croatian Congress (ACC) koji je za ovu  prigodu dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima hrvatske zajednice New York i New Jersey. Ane Strazicic Rodriguez PR ACC, prenijela je čestitke i zahvalu predsjednice American Croatian Congressa, Nade Pritisanac Matulich i dodijelila priznanja zasluženim pojedincima za njihov volonterski rad u promoviranju Hrvatske, očuvanju kulturne baštine, hrvatskog jezika kao i pomoći u organiziranju humanitarnih akcija još od vremena Domovinskog rata i stvaranja suverene Republike Hrvatske, pa sve do današnjih dana.

Priznanja su dobili Zvonimir Crnogorac, Jere Kursar, Samir Ramic, Petra Peša, Tatjana Bistre, Srećko Mavrek, Ivica Dubic i Luis A. Rodriguez

Zvonimir Crnogorac

Zvonimir Crnogorac

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Zvonimir Crnogorac dobio je priznanje za 50+ godina volonterskog rada na hrvatskom radiju "Glas slobodne Hrvatske NY" i 30 godina volonterskog rada u očuvanju hrvatske kulturne baštine i folklora. Zahvalio je American Croatian Congressu riječima: "Zahvaljujem se na priznanju, drago mi je da je prepoznat moj doprinos našoj zajednici za sve ove godine mog djelovanja i na radiju i u folkloru. Gledajući desetljećima odrastanje naše iseljeničke djece uz folklor i hrvatsku glazbu, kako se druže, poštuju i vole, pa na kraju i ožene jedni za druge. I ja sam jedan od tih, moja žena je plesala u folkloru sa mnom. Plodovi su tu, plodovi se vide, zato je moje srce i duša puna. Ja sam ispunio sve ono sto sam želio u životu."

Jere Kursar

Jere Kursar

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Jere Kursar dobio je nagradu za veliki doprinos i humanitarnu pomoć hrvatskoj zajednici u NY, a osobito za vrijeme Domovinskog rata i stvaranju Hrvatske. Kursar bio je kao i ostali dobitnici vrlo dirnut dodijeljenim priznanjem, iako je priznanje očekivao i prije 28 godina, te je vrlo emotivno uz zahvalu napomenuo da je ovo ujedno priznaje i svima onima koji su u njegovoj La Fortuni pripremali humanitarne akcije, a posebno onda kada su organizirali humanitarne pomoći hrvatskom narodu i hrvatskoj vojsci u borbi za svoju nezavisnost.

Samir Ramic

Samir Ramic

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Samir Ramic dobio je priznanje ACC za promociju hrvatskih vina u Americi i humanitarnu pomoć. Ramic tom prigodom dobio je i zahvalnicu koja je za ovaj događaj pristigla iz Goražda, BiH, od Vrhbosanske Nadbiskupije, župe Sv. Dominika Goražde jer je donirao znatna sredstva za izgradnju samostana Drinskih Mučenica. Priznanje i zahvalnicu Ramicu osobno je uručio uvaženi vojni predstavnik Republike BiH pri Ujedinjenim Narodima u NY, Bruno Lukić. Upitan što za njega znače ova priznanja, izjavio je zahvalnost i ACC i Župi Goražde. Na srcu su mu ostale uspomene gdje je odrastao i zato uvijek nastoji pomoći i hrvatskim i BiH humanitarnim akcijama.

Petra Peša

Petra Peša

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Petra Peša, predsjednica kluba Hrvatskog radija u NY, priznanje je dobila za svoj volonterski rad na Hrvatskom radiju "Glas slobodne Hrvatske NY" i promoviranju i očuvanju hrvatske kulturne baštine. Petra se zahvalila predsjednici i rukovodstvu American Croatian Congressa, naglasivši da nagradu posvećuje svome timu na hrvatskom radiju, posebno kolegici Gordani Škugor i Emilu Pesi, tehničkom i glazbenom uredniku.

Tatjana Bistre

Tatjana Bistre

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Tatjana Bistre priznanje je dobila za promociju Hrvatske u svijetu i pomoć u humanitarnim akcijama organiziranih u NY-u. Tatjana je izjavila da je počašćena dodijeljenim priznanjem i da zahvaljuje ACC-u, da će i dalje, zajedno sa svojom obitelji, sudjelovati u svakoj akciji na očuvanju hrvatskog identiteta, promociji Hrvatske i humanitarnim akcijama za Hrvatsku.

Srećko Mavrek

Srećko Mavrek

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Srećko Mavrek priznanje ACC-a dobio je za volonterski rad na hrvatskom radiju "Glas slobodne Hrvatske NY", promoviranje hrvatske kulture, glazbe i hrvatskog sporta. Upitan što mu ovo priznanje znači, Srećko se prvenstveno zahvalio cijelom ACC-u koji je prepoznao njegov doprinos hrvatskoj zajednici NY, a za njega osobno to je velika čast naći se među svim ljudima koji su dobili ovo priznanje - ljudima koji dugi niz godina i puno duže od njega volontiraju. Najavio je da će se poslije ovoga još više angažirati u dragovoljnom radu u svoje slobodno vrijeme na nivou lokalne zajednice, ali i kao uvaženi član i novinar ACC-a i globalno u nizu projekata koje će realizirati American Croatian Congress.

Ivica Dubic

Ivica Dubic

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Ivica Dubic priznanje je primio za promociju hrvatske kulture promovirajući kroz "Croatian TV America" i pomoći u humanitarnim akcijama u hrvatskoj zajednici u New Yorku. Istaknuvši da je vrlo ponosan da je nakon 32 godine dobio ovakvo priznanje, ali isto tako da mu priznanja koja svakodnevno dobiva od zadovoljnih korisnika njegovih usluga kojima je donio Hrvatsku u dnevni boravak također znače jako puno. Posebno ga raduje da preko "Croatian TV America" djeca uče hrvatski te da se ljudi pravodobno informiraju o događanjima u Hrvatskoj.

Luis A. Rodriguez

Luis A. Rodriguez

Foto: ustupljena fotografija / Nada Pritisanac Matulich

Luis A. Rodriguez, suprug Ane Mljećke, dobio je priznanje za pomoć i podršku u svim humanitarnim, kulturnim i drugim akcijama u hrvatskoj zajednici New York, gdje neumorno i nesebično volontira već više od dva desetljeća. Upitan kako se osjeća nakon što je prepoznat kao uvaženi član zajednice i nagrađen za svoje zasluge, Luis je izjavio: "Zahvaljujem za ovu, za mene posebnu nagradu, ponosan sam biti član hrvatske zajednice iako nisam Hrvat nego Portorikanac. Dolazeći s mojom suprugom i mojom djecom u Hrvatski Centar u NY i Hrvatski Piknik i NJ, od srca sam volontirao sve ove godine i postao jedan od vas. Iznimno sam ponosan na moju suprugu Anu i našu divnu djecu Michelle i Alberta koji pored engleskog govore tečno hrvatski i španjolski jezik. Pohađali su Hrvatsku školu u NY i plesali su kolo u grupi Kardinal Stepinac. Moja djeca s ponosom kažu da su i Amerikanci i Hrvati i Portorikanci. Tako smo ih ja i moja supruga odgojili da poštuju i vole svoje i da na isti način poštuju druge. Mi smo internacionalna obitelj, a moja djeca znaju reći da su CroRicanci! "


(Izvorni tekst: Nada Pritisanac Matulich)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!