Glas Hrvatske

10:25 / 16.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Milanović posjetio Muzej hrvatske kulture u Slovačkoj

Muzej hrvatske kulture.

Muzej hrvatske kulture.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan / HRT

Nakon sudjelovanja na Forumu o globalnoj sigurnosti – GLOBSEC 2021, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je mjesto Devínska Nová Ves nedaleko Bratislave. U Devinskom Novom Selu, predsjednik RH posjetio je Muzej hrvatske kulture te održao sastanak s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj Republici.
- Ovo je nevjerojatna vječna pjesma, trag naših predaka i njihovih kretanja - rekao je predsjednik Zoran Milanović u toj instituciji, osnovanoj 2016., u kojoj je razgledao postav o hrvatskoj kulturi i značajnim Hrvatima u Slovačkoj.


Predsjednika su dočekale i klapske pjesme. Najavljujući jednu, pjevač klape rekao je da ona govori o snu svih Slovaka: Sagradit ću kuću poli mora.Predsjednik Milanović tijekom razgledavanja muzeja.

Predsjednik Milanović tijekom razgledavanja muzeja.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan / HRT

U Slovačkoj, u selima blizu prijestolnice, danas živi oko 1,2 tisuće pripadnika hrvatske manjine, a ravnatelj muzeja Andrej Solar rekao je kako ih je nekad bilo više od 30 tisuća u osamdesetak sela. Institucija kojom ravna dio je Slovačkog nacionalnog muzeja u čijem sklopu je osam manjinskih muzeja.


Hrvati su se na zapad Slovačke selili od 16. stoljeća, bježeći pred Turcima, a svoj identitet su većinom sačuvali oni koji su živjeli uz granicu s Austrijom, dok su se oni okruženi slovačkim stanovništvom asimilirali.


Milanović je nakon posjeta muzeju održao radni ručak s predstavnicima hrvatske manjine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!