Glas Hrvatske

10:56 / 13.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Predstavljen Hrvatski kalendar u Gari

Predstavljanje Hrvatskog kalendara

Predstavljanje Hrvatskog kalendara

Foto: Matis.hr / ustupljena fotografija

U organizaciji mjesne Hrvatske samouprave Gare u subotu 9. travnja u Gari je održano predstavljanje Hrvatskog kalendara 2022. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Martina Kubatova, godišnjak Hrvata u Mađarskoj predstavila je glavna urednica kalendara Branka Pavić Blažetin. Održala je prezentaciju o kalendarima i njihovim izlaženju u dvadesetom stoljeću. Narodne kalendare koji počinju izlaziti 1957. godine, a čiji je sljednik od 1991. Hrvatski kalendar nazvala je "najčitanijim hrvatskim knjigama" u Mađarskoj u posljednjih sedamdeset godina, dodavši kako se bez poznavanja njihova sadržaja ne može pisati o Hrvatima u Mađarskoj.


Kako je, uz ostalo, istaknula, povod za predstavljanje Hrvatskog kalendara 2022 u Gari je ovogodišnja naslovnica sa slikom bunjevačkog vitraja garske župne crkve i napis Edmonda Bendea, glavnog pokretača obnove i najzaslužnijeg za njeno ostvarenje. Ima li boljeg datuma za predstavljanje od blagdana Cvjetnice i početka Velikog tjedna. Navedena su i imena naselja koja već godinama naručuju najveći broj primjeraka, poglavito naselja u Baranji i Bačkoj, među kojima je i Hrvatska samouprava Gare. Branka Pavić Blažetin zahvalila se Garcima i rekla kako Hrvati u Gari mogu biti sretni što imaju Martina Kubatova koji zna koliki je značaj pisane riječi u očuvanju nacionalnog identiteta. 


Uz bunjevačke Hrvata iz Gare i okolnih naselja, predstavljanju je nazočio generalni konzul Drago Horvat sa suradnicima, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan i zamjenica predsjednika HDS -a Angela Šokac Marković, ravnatelj Kulturnog centra bačkih Hrvata Mladen Filaković i drugi.


(Stipan Balatinac / Hrvatski glasnik / MCC)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!