Glas Hrvatske

08:08 / 06.12.2022.

Autor: David Rey

Predsjednik Zoran Milanović sastat će se s hrvatskom zajednicom u Čileu

Hrvati u Antofagasti

Hrvati u Antofagasti

Foto: ustupljena fotografija / Marco Buzolić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prvi je šef strane države u službenom posjetu otkako je Gabriel Boric preuzeo dužnost predsjednika Republike Čile. Njegova turneja počinje u gradu Antofagasta.

- Od 8. do 14. prosinca 2022. imat ćemo službeni posjet predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. On je četvrti hrvatski predsjednik koji dolazi u posjet našoj zemlji u ovih 30 godina obilježavanja diplomatskih odnosa.


 Čile je prva država Latinske Amerike koja je priznala Hrvatsku i četvrta u svijetu. Posjet predsjednika Milanovića Čileu odnosi se na posjet najstarijim Hrvatima u svijetu. Oni Hrvati koji su mogli stvoriti bogatstvo, zajedno s Čileancima - istaknuo je Marco Buzolić, počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti.

Marco Buzolić

Marco Buzolić

Foto: ustupljena fotografija / Marco Buzolić

Hrvatski predsjednik održat će susrete s hrvatskom zajednicom Antofagaste, jedne od prvih hrvatskih kolonija u Čileu.


- Od aktivnosti koje će imati u Antofagasti, predsjednik Zoran Milanović posjetit će 3 glavne hrvatske institucije: Hrvatsko društvo uzajamne pomoći, Treće vatrogasno društvo i Hrvatski klub Sokol.


U čast predsjednika Republike Hrvatske bit će organizirana večera na kojoj će nastupiti klapa Trisulara i plesna skupina Hrvatska mladost - rekao je Marco Buzolić.

Klapa Trisulara

Klapa Trisulara

Foto: ustupljena fotografija / Marco Buzolić

Hrvatski će predsjednik u Antofagasti posjetiti i zvjezdarnicu Paranal te će se sastati s regionalnim vlastima.


- Kao hrvatska zajednica Antofagaste osjećamo veliku radost jer ćemo ugostiti hrvatsko izaslanstvo od petnaestak ljudi i drago nam je da ćemo podijeliti ugodne trenutke s njima.


U svojstvu konzula Republike Hrvatske za regije Antofagasta, Atacama i Coquimbo te kao član Vijeća Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, vrlo sam sretan što sam ovaj posjet učinio uspješnim i priliku za dobre odnose među nama. Hvala vam puno - zaključio je hrvatski konzul Marco Buzolić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!