Glas Hrvatske

08:00 / 17.12.2021.

Autor:

Predbožićni susret u Wiesbadenu

Knjiga "Rod" Miljenka Jergovića među deset najboljih knjiga prevedenih u Americi prema godišnjoj listi prestižnog američkog književnog magazina Kirkus

Knjiga "Rod" Miljenka Jergovića među deset najboljih knjiga prevedenih u Americi prema godišnjoj listi prestižnog američkog književnog magazina Kirkus

Foto: snimka zaslona / -

Kulturna zajednica Ogranka Matice hrvatske Wiesbaden večeras u 19 sati organizira tradicionalni predbožićni susret. U programu je predviđeno i predstavljanje romana ROD, autora Miljenka Jergovića koji je objavljen i na njemačkom jeziku pod nazivom "Die unerhörte Geschich te meiner Familie".

Rod Miljenka Jergovića knjiga je sastavljena od više cjelina - romana, dokumenata, pripovjednih skica, fragmenata u kojima se izmjenjuju fikcionalni i ne fikcionalni dijelovi i savršeno se miješaju stvarno i izmaštano. S mnogo autobiografskih elemenata Jergović u Rodu ispisuje sagu o porodici Karla Stublera, svoga pradjeda. Rod je roman u kojem Jergović kroz sudbinu vlastite porodice govori o stoljeću Srednje Europe i Balkana, roman koji poput željeznice spaja epohu i krajeve, zemlje koje su se izmjenjivale, povijest koja je bila nemilosrdna. Od pradjeda i početka dvadesetog stoljeća do današnjice i autora i njegove sudbine "Rod" je opus magnum Miljenka Jergovića, autora kojeg s pravom možemo nazvati Ivom Andrićem našega doba.


Englesko izdanje ove knjige naslobva "Kin" našlo  se među sto najboljih američkih knjiga u 2021, te ujedno među deset najboljih knjiga prevedenih u Americi prema godišnjoj listi prestižnog američkog književnog magazina Kirkus.


U sklopu večerašnjeg programa predstavit će se rad Kulturne zajednice Wiesbaden. Govorit će se i o povelji koju je predsjednik Matice hrvatske na Glavnoj izbornoj skupštini Matice hrvatske 6. studenoga 2021. dodijelio Hrvatskoj kulturnoj zajednici – Ogranku Matice hrvatske Wiesbaden za njihov glasnik "Riječ".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!