Glas Hrvatske

09:43 / 19.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Sretna povratnica iz Australije u Split

Zora Marušić se oprašta s članovima HALUDA u Hrvatskom klubu Sydney

Zora Marušić se oprašta s članovima HALUDA u Hrvatskom klubu Sydney

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

Nakon 21 godine Zora Marušić odlučila je napustiti Australiju i vratiti se u Split svojoj obitelji. Bila je aktivna u hrvatskoj zajednici, posebno u HALUD-u, gdje su izdavali brojne knjige, organizirali književna popodneva i prikupljali novac za rad društva, a bila je aktivna i u Hrvatskom arhivu u Sydneyu.

Zora Marušić rođena je 8. svibnja 1948. u Imotskom. Ondje je završila osnovnu školu, a u Splitu srednju. U braku je bila 15 godina i dobila kćer Danijelu, no suprug joj je 1983. preminuo od srčanog udara.


Radila je kao zubna tehničarka, a kći Danijela u Zagrebu je završila kemijski fakultet i udala se. No Zorin se život prije 21 godinu opet promijenio…


- Tada se u mom životu pojavio jedan gospodin iz Australije koji je zaprosio moju ruku i tako sam s njim otišla 2000. godine u tu zemlju. Nažalost, nismo dugo bili zajedno jer je nakon nepune dvije godine našeg zajedničkog života obolio i umro, a ja sam ostala sama do današnjeg dana - istaknula je.


Na odlasku iz Australije priznala je da joj je život ondje bio lijep, pogotovo tijekom prvih 14 godina.


- Bila sam zdrava, radila sam, sve do prometne nesreće u kojoj su mi oštećena dva pršljena na kralježnici. Sada se osjećam dobro, a dobila sam i neku malu australsku mirovinu. Zauvijek se vraćam kući i osjećam se kao da lepršam, kao da sam dobila krila… U domovini me čeka moja divna obitelj i prijatelji - rekla je Zora.


Bila je aktivna u hrvatskoj zajednici, posebno u HALUD-u, gdje su izdavali brojne knjige, organizirali književna popodneva i prikupljali novac za rad društva. Bila je aktivna i u Hrvatskom arhivu u Sydneyu.


- Moje iskustvo rada i života u hrvatskoj zajednici bilo je dobro. Svi su me poznavali i voljeli, pisala sam pjesme i recitirala na mnogim događajima i svečanostima. Bilo mi je lijepo, no sada će mi biti još ljepše kada se vratim svojoj obitelji. Sva moja unučad mi govori: bako, sada ćeš doći kuhati nam i praviti kolače, a mi ćemo svi raditi, tebi neće ništa nedostajati, samo kuhaj i čekaj nas – izjavila je Zora.  


- Hvala svima koji su me podržavali, ja sam ih sve voljela i oni su voljeli mene. Nemam se na što požaliti, sve mi je bilo lijepo i daj Bože da se ova ljepota nastavi i u Hrvatskoj - zahvalila je na kraju Zora Marušić svim Hrvatima u svojoj australskoj zajednici.


(Izvor: dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!