Glas Hrvatske

08:43 / 11.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Povijesno-kulturna manifestacija ''Stolačka tarča''

Stalačka tarča.

Stalačka tarča.

Foto: Stalačka tarča. / Facebook

Jedan od glavnih ciljeva ove manifestacije je revitalizacija grada Vidoškog, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, ali i značajna turistička promocija Stoca. 

Zbog pandemije koronavirusa, ''Stolačka tarča'' prošle godine nije održana, ali se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika BiH te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini.


Srednjovjekovni sajam ''Stolačka tarča'', ove godine održao se u organizaciji Vitezova hercega Stjepana Kosače i Općina Stolac na starom gradu Vidoškom. 


- Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam regionalnog i zabavno-kulturnog karaktera te jedini takav u BiH. S obzirom na to da je Tarča već vrlo poznata u regiji, osim što svake godine okuplja sve više sudionika iz drugih zemalja, također privlači i sve veći broj posjetitelja. Ova povijesno-kulturna manifestacija ima međunarodni karakter, na njoj sudjeluju viteške skupine iz BiH, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske i drugih zemalja, te pomažu prikazati obranu hercegova grada. Zbog svoje jedinstvenosti i zanimljivosti, sajam je postao svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine - poručili su organizatori.


Dosadašnje statistike pokazuju kako općinu Stolac u vrijeme Stolačke tarče posjeti na tisuće domaćih i stranih posjetitelja. Time je Tarča, kako ističu, znatno obogatila turističku ponudu ove općine te postala sastavni dio turističke ponude Hercegovine.


Organizatori navode da se iz godine u godinu povećava i broj sudionika i broj posjetitelja, a tako raste i potreba za više volontera, odnosno za uloge gubavaca (zarazne bolesti koja je u to vrijeme bilo vrlo prisutna), stražara, tamničara, zatvorenika, djeva i slično, te se sadržaj i ponuda svake godine proširuje i obogaćuje.


Posjetitelji u gradu Vidoškom mogu vidjeti kako su nekada izgledali srednjovjekovni vitezovi, upoznati se sa svakodnevnim životom i običajima iz tog doba, ali i sami iskušati mnoge vještine bez kojih je život tada bio nemoguć.


Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike, jahanja, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesovi i predstave, kušaju jela i uživa u glazbi iz toga doba, a i ove godine organizatori najavljuju bogat sadržaj.


(Izvor: Radiotelevizija Herceg-Bosne)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!